Wandelboekje

30 december 2008 om 00:00 Nieuws

Dat boekje is al geruime tijd uitverkocht, dus hulde voor Henk van het Loo die er weer een fraai wandelboekje van maakte. Het is bepaald geen statenbijbel, maar past keurig in de achterzak en leest prettig onderweg. Maar ook de thuisblijvers kunnen er heel wat uit opsteken, vooral over het ontstaan van het landschap waarin wij wonen.

‘Wandelen langs grafheuvels van Leersum naar Rhenen, De geschiedenis van het landschap in vier etappes’ is geschreven door Henk van het Loo. Het boekje beschrijft de route die ooit samengesteld is door H.J. Reusink en uitgegeven werd door de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek.

‘….Tijdens de Weichsel-ijstijd (120.000-10.000 jr. geleden) bereikte het landijs ons land niet. In de koudste perioden was het landschap een poolwoestijn en de ondergrond was permanent bevroren’.

Aan de galg

Je krijgt het er soms koud van. Het boekje verhaalt gelukkig niet alleen over de bittere koude. Ook recent archeologisch onderzoek, oude wegen, grafheuvels en de aanwezigheid van galgen bij Amerongen. ‘….De galg had vermoedelijk drie voetstukken en dateert waarschijnlijk uit de periode 1300-1800. De voetstukken zijn de stille getuigen van Amerongen als Vrije en Hoge Heerlijkheid’.

Het is een hele wandeling, van Leersum naar Rhenen, maar het hoeft niet op één dag; het is heel goed mogelijk de tocht op te splitsen in meerdere wandelingen. De route wordt duidelijk aangegeven in het boekje alsook de paddenstoelnummers en allerlei kleine herkenningspunten. Lekker wandelen en veel te weten komen over de omgeving met een handig gidsje. Ook voor kinderen is het een begrijpelijk gidsje dat goed leesbaar is.

Wandelen langs grafheuvels van Leersum naar Rhenen.

Te koop bij div. boekhandels in de regio voor € 4,95.

Nicole van der Schaaf.

advertentie
advertentie