Jeugd haalt EHBO examen

Nieuws

In de laatste week voor het examen wass er in menig huishouden nog veel tijd gestoken in het leren uit de boeken en het oefenen met verbandmateriaal. Een flinke klus vonden de leerlingen, want het examen viel direct na het Sinterklaasweekend. Het examen bestond uit twee delen: 10 minuten theorie en 10 minuten praktijk.

Wethouder ‘in de greep van Heimlich’ LEERSUM - Onze gemeente is weer 89 gediplomeerde jeugd EHBO-ers rijker. Maandag 8 december werden op de drie basisscholen in Leersum de EHBO examens afgenomen bij de leerlingen van de groepen 8. Vanaf de eerste schoolweek na de zomervakantie kregen deze leerlingen EHBO-les. Daarbij werden de praktijklessen verzorgd door Irene Eggink en Wilma Fokker. De theorielessen werden door Ellen van der Bijl, René Cornelisse en Marga Neele, die ook het verslag schreef, verzorgd.

door Marga Neele

Geraamte

Het theorie-examen werd mondeling afgenomen en toetste de kinderen op hun kennis van onder andere het geraamte, de bloedsomloop, het zenuwstelsel en de spijsvertering. Bij het praktijkexamen werden de vaardigheden getoetst bij het aanleggen van diverse verbanden en de uitvoering van levensreddende handelingen zoals de greep van Rautek en de stabiele zijligging.

Het was een spannende maandag waarbij de leerlingen met de nodige zenuwen hebben laten zien wat ze geleerd hadden. Een groep volwassen EHBO-ers trok hiervoor van school naar school om of het examen af te nemen of om slachtoffer te spelen. Deze groep kon elke school verlaten met het achterlaten van juichende kinderen. In totaal waren er 89 leerlingen: 21 op de Hoeksteen, 15 op de Meander en twee groepen, 24 en 29 leerlingen, op de Schakel. Woensdagavond 10 december was het feest in De Binder. De kernwethouder van Leersum, Clemens van der Burg, reikte op het podium de kinderen één voor één de diploma’s uit. Voor deze kinderen een welverdiende eer. De wethouder hoorde over de Greep van Heimlich en vroeg zich af wat dat was. Dat kon natuurlijk uitgelegd worden, maar nog beter, en dat gebeurde ook, was dat één van de geslaagde kandidaten dit demonstreerde; op de wethouder zelf. Jongerenwerker Harro Wessels kwam die avond ook nog even het podium op en vertelde welke leuke activiteiten er voor deze kinderen in de komende periode georganiseerd (gaan) worden. Hij is in deze periode bezig met korte bezoekjes aan de groepen 5 tot en met 8 van de basisscholen. Op deze manier hebben niet alleen de kinderen maar ook hun ouders even met hem kunnen kennismaken.

Gevaar

Hij sprak onder andere ook over de veiligheid in het jeugdhonk en op welke manier die gewaarborgd is. In aansluiting daarop riepen de kinderen desgevraagd in koor het belangrijkste punt bij eerste hulp verlening: LET OP GEVAAR. De ouders, broertjes en zusjes die in de zaal zaten konden na afloop in ieder geval met een gerust hart naar huis, namelijk mét een gediplomeerde EHBO-er.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 5 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 23 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01