Vitens wil NV Bronwaterleiding

11 december 2008 om 00:00 Nieuws

Al bijna twintig jaar wordt er met het oog op de landelijke reorganisatie van de drinkwatervoorziening gesproken over de overname van het Doornse waterleidingbedrijf. Maar over de voorwaarden konden de partijen het nooit eens worden. De NV Bronwaterleiding, één van de laatste particuliere waterleidingbedrijven in Nederland, wilde vele miljoenen hebben, terwijl de voorganger van Vitens, Waterleidingbedrijf Midden Nederland, niets wilde betalen.

Advies waarde Doorns water-leidingbedrijf DOORN - Een team van drie deskundigen brengt medio 2009 een advies uit over de waarde van het Doornse waterleidingbedrijf. Als zowel drinkwaterbedrijf Vitens en de NV Bronwaterleiding Doorn zich in de vastgestelde overnameprijs kunnen vinden, gaat het Doornse bedrijf per 1 januari 2010 op in Vitens.

door John Spijkerman

In het deskundigenteam zit iemand namens de NV Bronwaterleiding, iemand namens Vitens en iemand waarover beide partijen het eens moeten zijn. Het advies vindt plaats op basis van een ‘boekenonderzoek’ en bodemonderzoek.

Een overname pakt financieel gunstig uit voor de huishoudens in Doorn en een deel van Leersum die zijn aangesloten op het net van het Doornse waterleidingbedrijf, verwacht woordvoerder Beekman van Vitens. ,,Onze tarieven liggen ongeveer dertig procent onder die van Doorn.’’

Of Vitens na een overname ook écht Doorns water blijft leveren, is onduidelijk. ,,Het is onwaarschijnlijk dat de winlocaties gelijk worden gesloten. Er wordt gekeken naar de efficiëntie van de watervoorziening. We kunnen niet garanderen dat de mensen Doorns water blijven krijgen, maar ook niet dat het anders wordt. Dat wordt bekeken als de overname rond is.’’

advertentie
advertentie