De Doorn Kalender

Nieuws

Per maand heeft de redactie gekozen voor een archieffoto van een oud stukje Doorn. In die foto staat steeds een inzet met een kleine foto van de huidige situatie. Bijvoorbeeld de Heuvelweg, in 1924 - afgebeeld op de maand maart - nog een schaars bebouwd zandpad met een veldwachterswoning die daar door de gemeente was gebouwd. ‘…Rond 1837-1838 heeft er zelfs een steenfabriekje gestaan, dat het dorp van stenen voorzag’. Een nog zeer goed herkenbare plek siert de maand april en stelt een statig huis voor aan de tegenwoordige Kortenburgerlaan. Het pand kreeg bekendheid door de schrijfster Fré Dommisse, die er vanaf 1938 woonde en werkte. De foto bij de maand augustus toont een idyllisch dorpspleintje rond 1930. Hoe mooi was Doorn ooit vergeleken bij de huidige verkeerschaos.

Het verschijnen van de ‘Doorn Kalender 2009’ van het Koninklijk Muziekgezelschap ‘De Harmonie’ is ieder jaar weer een verrassing. Het is een kloeke kalender, 47 x 30 cm en heeft 13 pagina’s met foto’s en tekst en uitleg over de afbeeldingen.

De Harmonie

De Doorn Kalender wordt jaarlijks samengesteld en uitgegeven door het muziekgezelschap De Harmonie. ,,Met deze kalender hoopt het gezelschap een bijzonder product te kunnen aanbieden aan alle inwoners van de kern Doorn.”, melden de samenstellers. Maar ook inwoners van alle andere dorpen kunnen natuurlijk meegenieten van alle sfeervolle oude foto’s en teksten. De Doornse Harmonie bestaat volgend jaar 111 jaar en is daarmee ongetwijfeld een van de oudste muziekgezelschappen in ons land. Met de aankoop van de kalender - slechts € 7,50 - draagt u tevens bij aan het voortbestaan van De Harmonie. Doen dus!

En als het komende jaar aan zijn eind is, houdt u er een mooi ‘bewaardocument’ aan over. Snij het calendarium er netjes af; wat rest is een handzaam en informatief fotodocument van Doorn. Overal te koop in Doorn.

Nicole van der Schaaf

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 5 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 23 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01