Amerongen wil gezondheidscentrum

Nieuws

Opvallend waren de opmerkingen dat: ‘Amerongen, met al zijn mooie elementen, meer tot een sluitend geheel moest groeien; dat aan een tafel zitten met mensen van zeer verschillende aard, elektriserend werkte op de besluitvorming en dat we niet omhoog moesten kijken naar de onbereikbare ideeënhemel als er vandaag nog sneeuw of blad van de stoepen geruimd moest worden. Kortom, plannen zijn prachtig, maar alleen uit een goede basispositie kan aan eerste realisering gewerkt gaan worden.’

Presentatie van beste ideeën voor toekomst AMERONGEN - Met een zeer verzorgde presentatie van de talloze ideeën, maakte de projectgroep ‘De Toekomst van Amerongen’ de resultaten van een jaar lang onderzoek openbaar. In het Koetshuis met 150 bezoekers, werden dinsdagavond alle reacties uit de bevolking stimulerend besproken. Het Project was een initiatief van de Amerongse Woningbouwvereniging, de projectgroep bestond uit directeur Jaap Broekhuizen met een werkgroep van elf Amerongers uit verschillende disciplines. Uit alle creativiteit werd uiteindelijk een top-tien van belangrijkste wensen voor korte en lange termijn opgesteld. Burgemeester Naafs toonde bewondering voor de resultaten van deze actie, die werkelijk uit de bevolking van onderuit was ontstaan.

door Manus van Gent

Vervolgens kreeg onafhankelijk voorzitter Frank Sturkenboom de regie. Met vaart en gesteund door boeiend beeldmateriaal schetste hij de aanpak van Het Project waaruit tenslotte, objectief gemeten, de tien top-ideeën boven kwamen.

Steeds is het uitgangspunt van de Projectgroep geweest om zoveel mogelijk ideeën te (laten) genereren over de Toekomt van het dorp. Daarmee sloot dit project af; maar wel met adviezen en prikkels aan belanghebbenden om realiseerbare plannen aan te pakken.

Na de grote hoeveelheid spontane ideeën volgde een enquête onder de bevolking om te kunnen selecteren op ‘meest gewenst’. De response was enorm, meer dan 17%, en dat bood een betrouwbare grond om conclusies te trekken. Zo ontstonden de top vijf plannen voor de korte termijn (morgen beginnen) en voor de top vijf lange op termijn. Rein van Ee, projectgroep en Amon, deed suggestie om ‘locomotieven’ te gebruiken om trekkracht en vaart te geven aan uitvoering. De ondernemersvereniging zou dan ‘winkelstand ontwikkeling’ willen trekken.

Top vijf ideeën korte termijn: Beter onderhoud openbaar groen; Verbeter trottoirs, geen obstakels; Creëer voorzieningen voor kinderen en jongeren; Verbeter verkeersveiligheid (30 km, parkeergelegenheid, bestrijd straatvandalisme) en controleer.

Top vijf lange termijn: Meer winkels, meer afwisseling; maak een zorg-/gezondheidscentrum; huizen voor jongeren en senioren; verdere ontwikkeling natuurrecreatie bij Amerongen; ring of rondweg, dorp autoluw.

Een aantrekkelijk boekwerk werd aan alle bezoekers aan dit hoopgevende Project De Toekomst van Amerongen uitgereikt. Er was duidelijk veel in gang gezet. Amerongen kan beginnen. Belangstellenden voor het boek kunnen dit aanvragen bij Woningbouwver. Amerongen, 0343-459420. Alleen bestemd voor inwoners van Amerongen.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 5 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 22 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01