Herinrichting Dorpsplein

Nieuws

De gemeente wil het plein een uitstraling geven die aansluit bij de cultuurhistorische waarden van het plein en de kerk door het gebruik maken van passende materialen en de nieuwe inrichting. Het plein in zijn huidige vorm geeft een rommelige indruk en is erg moeilijk begaanbaar vooral dames met hoge hakken ondervinden regelmatig problemen door de ongelijkheid van de bestrating. De huidige bakstenen muurtjes, de huidige bestrating en de grote betonnen platen op het plein worden daarom verwijderd en daarvoor in de plaats komt een geheel nieuwe egale bestrating van natuursteen.

Historische omgeving met uitstraling DOORN - Eind van deze maand wordt door de gemeente begonnen met de herinrichting van de ruimte tussen het Cultuurhuis, de Maartenskerk en de schoollaan. Het ontwerp is in nauw overleg met het kerkbestuur tot stand gekomen en heeft de goedkeuring van de provincie. Ook de direct omwonenden zijn enthousiast over de aanpak.

door Rob Verbraak

Om toch een visuele afscheiding te realiseren van het plein met de dorpsstraat wordt er een stenen bank geplaatst van liefst vijftig meter lang, waarachter aan de kant van de dorpsstraat lage beplanting komt zodat het zicht op het plein niet belemmerd wordt.Voor de bank op het plein komt verder een grote stenen tafel en worden er een aantal stenen zitelementen geplaatst.

Op het plein komt ook een glooiend grasveld tegen de kerk aan en een waterelement met een oppervlakte van drie bij vijf vierkante meter bestaande uit zogenaamde bedriegertjes, dit zijn fonteintjes die op een speelse manier water omhoog spuiten waardoor het geheel een nog levendiger en speels karakter krijgt.

Om het plan te realiseren moet ook de bestaande bomenstructuur op het plein worden aangepast. Een vijftal bomen die nu vlakbij de kerk staan zullen worden verwijderd en vervangen door minimaal drie volwassen linden die aan de buitenkant van het plein komen. Afhankelijk van leidingen, bekabeling en dergelijke die tijdens de werkzaamheden worden aangetroffen wordt er ter plaatse bekeken of de mogelijkheid bestaat om in plaats van drie, vier nieuwe volwassen linden te plaatsen.

De provincie levert ook een belangrijke bijdrage aan deze herinrichting als onderdeel van het project Stichtse Lustwarande. De provincie hecht er een groot belang aan om de Stichtse Lustwaranda in haar huidige vorm te handhaven, waar nodig aan te passen en stelt hiervoor een geldelijke bijdrage beschikbaar.

Kerkgangers zullen zo min mogelijk hinder ondervinden van de werkzaamheden tijdens de zondagsdiensten is de kerk normaal bereikbaar. Als de kerk door de weeks gebruikt moet worden voor diensten zoals een begrafenis, zal er voor gezorgd worden dat er uiteraard geen geluidsoverlast is en zullen de werklui werkzaamheden eventueel tijdelijk stil legen. Als alles volgens planning verloopt -dit is ook mede afhankelijk van de weersomstandigheden -zal Doorn over een paar maanden een plein met uitstraling rijker zijn, wat volledig past in de rijke cultuurhistorische omgeving.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onrust door plan voor zonneveld in Overberg: ‘De mensen voelen zich niet gehoord’ 1 uur geleden
Afbeelding
Weer landelijke ophokplicht pluimvee wegens opleving vogelgriep 13 uur geleden
Afbeelding
Politieke partijen buurgemeenten zoeken oplossing veiligheid fietsende leerlingen gisteren
Afbeelding
Heuvelrugpolitiek wil geen omgekeerde vlaggen meer 4 okt, 13:18
Afbeelding
Slechts één inzittende betrokken bij politieachtervolging die eindigde met aanrijding in Driebergen 4 okt, 12:31
PREMIUM
Afbeelding
Herstel van schade door valwind in Leersum kan beginnen 4 okt, 12:00
Afbeelding
Van Barneveld helpt door brand getroffen bakker uit Doorn 4 okt, 08:27