De Schrijn: ‘Van ruwe plank tot zigzagstoel’

20 november 2008 om 00:00 Nieuws

,,Ons leerlingenbestand is zeer divers. Jong, op leeftijd, man of vrouw. Mensen met zeer uiteenlopende beroepen uit alle hoeken van het land.”, vertelt Erik Verkuil, samen met Michel Sadon vennoot van meubelmakerij De Schrijn. ,,Wij merken dat cursisten in dit snelle digitale tijdperk, waarbij ze met veel dingen tegelijk bezig zijn, in houtbewerking compensatie zoeken en vinden. Het proces vraagt namelijk om tijd, rust en vereist volledige concentratie. En ze kunnen er een stukje van zichzelf in kwijt. Vaak hebben zij banen in een grote organisatie en zijn een puzzelstukje in een geheel. Bij ons zijn zij met het gehele proces bezig, van ruwe plank tot meubel. Het geeft veel voldoening te zien dat een cursist zichzelf weet te overwinnen.”

LANGBROEK - In januari start bij Meubelmakerij De Schrijn in Langbroek weer het Praktisch Leerjaar Ambachtelijk Meubelmaken. Speciaal bedoeld voor mensen die op professionele wijze het meubelmakervak onder de knie willen krijgen en hun eigen massief houten meubels willen maken.

door Judith Beekhuis

,,Ons streven is om leerlingen in het praktisch leerjaar voldoende vertrouwen te geven in eigen vaardigheden en kennis, zodat ze zelfstandig hun weg kunnen vinden in het meubelmakervak.”, zegt Verkuil. ,,We beginnen de opleiding altijd met de basisvaardigheden zoals het op juiste wijze gebruiken van handgereedschap, het schaven van een blok hout, zagen en het maken van verbindingen. Eerst het ambachtelijke werk dus, later komt het werken met machines erbij. Waarbij veiligheid onze eerste prioriteit is, je kunt je voorstellen wat er mis kan gaan. Al onze docenten zijn dan ook BHV-gecertificeerd.”, aldus Erik Verkuil. ,,De geleerde technieken passen we toe aan de hand van het maken van een gereedschapskist. Later in het jaar wordt gewerkt aan individuele werkstukken zoals een machinaal vervaardigd tafeltje en de welbekende Gerrit Rietveld zigzagstoel.”

Op de site van De Schrijn www.cursusmeubelmaken.nl is een filmpje te bekijken dat inzicht geeft in het vak van meubelmaker. Tevens organiseren Verkuil en Sadon voor geïnteresseerden op dinsdag 25 november van 16.00 tot 18.00 uur in de werkplaats aan de Langbroekerdijk een informatieve bijeenkomst over het praktisch leerjaar meubelmaken.

advertentie
advertentie