Deuren tabaksmuseum tijdelijk gesloten

6 november 2008 om 00:00 Nieuws

Wethouder Roy Pamboer zorgde voor de officiële sluiting van het museum voor de renovatie. De renovatie duurt van 1 november tot eind april en wordt uitgevoerd door Van Hoogevest Architecten. Het interieur krijgt een flinke opknapbeurt, maar het gebouw blijft er van buiten hetzelfde uitzien, omdat het een gemeentelijk monument is. Het interieur voldoet straks aan alle eisen die aan een modern museum worden gesteld.

AMERONGEN - Het Tabaksteeltmuseum aan de Burgemeester van de Boschstraat is vanaf 29 oktober gesloten, zodat de renovatie van de oude tabaksschuur waarin het museum gevestigd is kan beginnen.

door Marleen Meijer

Verbetering

Er valt heel wat te verbeteren aan het wat stoffige en donkere museum. Zo wordt het rolstoeltoegankelijk, wind en stofdicht, komt er meer lichtinval en de brandveiligheid verbeterd. De kap van de tabaksschuur wordt eveneens vernieuwd.

Begin juni 2009 wanneer de renovatie en de herinrichting van het museum voltooid is krijgt ook de VVV een plek in het museum . Bureau Tekst en Uitleg gaat het museum en de VVV-vestiging inrichten, zodat het verhaal van de tabaksteelt in Amerongen zo optimaal mogelijk onder de aandacht gebracht wordt. Door de toevoeging van het VVV aan het museum en daarmee meer mankracht kunnen de openingstijden verruimd worden.

Kosten

De vernieuwing van het museum is een initiatief van de gemeente, provincie en het museumbestuur. De gemeente betaalt het grootse deel van de renovatie. De provincie neemt de herinrichting voor haar rekening en draagt deels bij aan de renovatie. Dit doet de provincie in het kader van het programma “Van Collectie naar Connectie”, dat provinciale musea stimuleert om meer publiek te trekken en samenwerking met andere organisaties te zoeken.

Kinderen

Op de sluiting van het museum was ook een groepje kinderen van basisschool De Dolfijn uit Driebergen afgekomen. Zij maakten een krant in het kader van een projectweek en geven deze gebeurtenis ook een plaatsje in de krant.

advertentie
advertentie