Lobby voor huisartsenpost gaat door

30 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

Dat liet de raad weten door in te stemmen met een motie van de SP, Groen Links en de PvdA. In deze motie vraagt de raad aan het college van B & W om het initiatief te nemen om in overleg met alle betrokkenen te komen tot de vestiging van een kwalitatief hoogwaardige huisartsenpost in Doorn.

Raadslid D66: ,,Wethouder ga er voor” HEUVELRUG - Een kwalitatief hoogwaardige huisartsenpost gevestigd in Doorn, dat wil niet alleen een groot deel van de inwoners, maar ook een overgrote meerderheid van de gemeenteraad.

door Marleen Meijer

Naar aanleiding van de enquete onder inwoners door de SP is het inmiddels duidelijk dat een grote meerderheid van de inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede de afstanden tot de huidige huisartsenposten problematisch en bezwaarlijk vinden.

De colleges van beide gemeenten hebben aangegeven dat zij achter de vestiging van een huisartsenpost in de buitenpolikliniek van het Diaconessenhuis in Doorn staan. In de motie laat de SP weten dat het Diaconessenhuis één en ander graag zou willen uitwerken. En dat de verzekeraar en de eigenaar van de huisartsenposten Zeist en Houten het bespreekbaar vinden. Ook de provincie zou hieraan mogelijk een actieve bijdrage willen leveren.

Een huisartsenpost in Doorn zal een verzorgingsgebied krijgen van 70 a 80 duizend personen. Deze post is voor inwoners van het verzorgingsgebied veelal binnen een kwartier te bereiken.

De VVD legde er de nadruk op dat zij de motie alleen wilde steunen als het om een kwalitatief hoogwaardige huisartsenpost gaat. Het CDA wilde als enige partij de motie niet steunen. Zij heeft anderhalf jaar geleden een soortgelijke motie ingediend die toen massaal gesteund werd, waarna een haalbaarheidsonderzoek gedaan werd. Uit dit onderzoek bleek toen dat het niet haalbaar was. Met name de huisartsen bleken niet mee te willen werken aan een huisartsenpost in Doorn. Het CDA ziet niet in waarom nu weer een soortgelijke motie aan te nemen.

Wethouder Elisabeth van Oostrum gaf tijdens het eerste deel van de begrotingsraad vorige week maandag aan dat zij open staat voor de wens van de inwoners, maar dat er alleen een kans is dat de huisartsen over stag zullen gaan als er nieuwe ideeën komen om de post te financieren. ,,Zonder de huisartsen krijgen we er geen beweging in.”

De VVD heeft de indruk dat de huisartsen wel willen als er kwaliteit geleverd kan worden. Dit betekent dat er bij de huisartsenpost een apotheek en een eerste hulp moet komen. D66 leider Jan Willem Eggink had alle lof voor het feit dat de SP de huisartsenpost weer op de agenda heeft gekregen. ,,Als je maar blijft dauwen dan krijg je op een gegeven moment wat. Wethouder ga er voor!”

advertentie
advertentie