Plezier bij Yoga Balans

30 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

De van oorsprong uit de chemische branche afkomstige analiste Matla deed al jaren aan yoga. Nadat ze bij de opleiding ,,Jip en Jan” van Helen Purperhart in Almere de eenjarige docentenopleiding had afgesloten was het voor haar duidelijk dat ze graag met kinderen wilde werken. Enkele jaren geleden startte ze dan ook bij Aart Stigter’s Sport- en Gezondheidscentrum met de lessen kinderyoga. Rustig en weloverwogen legt ze uit: ,,Bij yoga gaat het er als het ware om evenwicht in je leven te vinden tussen beweging en rust in je hoofd. Kinderyoga is eigenlijk een heel speelse manier van aan yoga doen, waarbij je rust afwisselt met zingen, dansen en praten met elkaar. Kinderen zijn bewegelijk van geest. De concentratie verslapt snel, waardoor je creatief moet zijn.”

AMERONGEN - Balans en rust zijn belangrijke waardes in de wereld van yoga. Bij de wekelijkse kinderles bij ,,Yoga Balans” van docente Yvonne Matla wordt er naast de rustmomenten ook gezongen en gedanst. Een flexibel uur waarin voor haar voorop staat dat de kinderen plezier hebben in de oefeningen, en zich daardoor prettig voelen met zichzelf. Plannen voor de toekomst heeft ze voldoende. Binnenkort start ze een yogacursus in Doorn, en volgend jaar staat zwangerschapsyoga op het programma.

door Caro van den Berg

Oerwoud

Voor kinderen met concentratieproblemen kan yoga uitkomst bieden. ,,Het voelen van je lichaam brengt ze naar hun eigen gedachten en daarmee geef je ze een instrument in handen om rust te vinden in hun hoofd”, aldus de docente.

Haar lessen beginnen meestal zittend, de kinderen doen de ogen dicht en voelen hun adem met de handen op de buik. ,,Daarna gaan we iets anders doen. Yogaoefeningen met dierennamen bijvoorbeeld, een soort yoga avontuur in het oerwoud of op de boerderij. Als het stormt doen we altijd iets heel druks”, vertelt Matla. Haar les is een flexibel uur, waarbij zij zich aanpast aan de kinderen. Na afloop zijn de deelnemertjes meestal erg positief. ,,Sommige kinderen zeggen echt na afloop dat ze na de yoga les zo heerlijk rustig in hun hoofd zijn.”

Mensen die een gratis proefles bij haar willen volgen zijn welkom. Graag aanmelden via y.a.matla@wanadoo.nl of tel. 0343-460221. De les in Amerongen wordt gehouden op dinsdag van 16.30-17.30 uur bij het sportcentrum. Op maandagavond geeft ze van 19.00-20.00 uur en van 20.30-21.30 uur yoga aan volwassenen bij OBS de Breeakker. Op donderdag van 16.30-17.30 uur start ze binnenkort met een nieuwe kindercursus in het Rode Kruisgebouw aan de Kortenburgerlaan. Kinderen betalen € 5,00, volwassenen € 7,00 per les. Als Matla de opleiding hiervoor heeft afgerond, start ze in het voorjaar met zwangerschapsyoga.

advertentie
advertentie