VAC wordt WAC Utrechtse Heuvelrug

30 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

Omdat ten aanzien van de gebruiksmogelijkheden woningen niet altijd aan de verwachtingen van de bewoners voldoen, adviseert het WAC de bouwondernemingen en de gemeente al in een vroeg stadium. Nog vóór er een bouwvergunning is afgegeven.

Stichting Woon Advies Commissie HEUVELRUG - De Vrouwen Advies Commissie is sinds kort van naam veranderd. Het woordje ‘vrouwen’ dekte niet de lading meer, aangezien er in deze commissies ook mannen werkzaam zijn. Sinds anderhalve week is de naam nu van VAC verandert in WAC Utrechtse Heuvelrug. WAC staat voor Woon Advies Commissie. Om recht te hebben op subsidie van de gemeente moest er tevens voor een rechtspersoon gekozen worden. De voorkeur ging uit naar de stichtingsvorm. Maar wat doet eigenlijk het WAC?

door Marjan van den Dorpe

Marga Neele- van het Erve, voorzitter van het WAC Utrechtse Heuvelrug: ,,Wij, als leden van het WAC, gaan eigenlijk op de stoel van de bewoner zitten en bekijken of het huis gebruiksvriendelijk is of kan worden. Concreet komt het er op neer dat ondermeer de veiligheid gewaarborgd kan worden. Dat de badkamerdeur bijvoorbeeld niet naar binnen opengaat! Want stel dat iemand daarin onwel wordt en voor de deur ligt. Niemand kan er dan meer bij. Dit is maar één voorbeeld van waar wij op letten.”

Geschiedenis

In 1992 zijn de VAC’s gestart. Op dit ogenblik zijn er, in het hele land, ongeveer tweehonderd. De VAC Utrechtse Heuvelrug is opgericht in het eerste jaar van de nieuwe gemeente en is ontstaan uit de al bestaande VAC’s Driebergen en Leersum. Het echte VAC-, nu dus WAC-werk, is het toetsen van de woningbouwplannen met speciale aandacht voor de sociale huisvesting. Neele- van het Erve:,,Alles is op vrijwilligersbasis. Ieder WAC-lid krijgt scholing in, onder andere, het lezen van bouwtekeningen en het formuleren van adviezen. Per kern zijn er twee WAC-leden die samen de bouwprojecten binnen die kern bekijken. De samenwerking met de gemeente is, na een moeilijke periode, nu heel goed”.

WAC-werk

De belangrijkste activiteiten van de WAC’s zijn het toetsen van plannen en het uitvoeren van onderzoek. De WAC hanteert hierbij de volgende criteria: Bruikbaarheid en doelmatigheid; toegankelijkheid; veiligheid, gezondheid en comfort; duurzaamheid en levensloopbestendigheid van de woning. Als laatste punt onderhoudsvriendelijkheid en hygiëne. Aan de hand van deze punten stelt de WAC aanbevelingen op over bouwplannen van woningbouw en woonomgeving. Deze aanbevelingen worden daarna verstrekt aan de opdrachtgever (gemeente, woningcorporaties, architecten en/of projectontwikkelaars). Op de vraag of deze aanbevelingen bindend zijn, antwoord Neele-van het Erve:,, Nee dat zijn ze niet. Wij hebben geen juridische stok achter de deur.”

Na 11 jaar voorzitter geweest te zijn, neemt Neele- van het Erve in december afscheid. Wie belangstelling heeft deze plaats in te nemen kan contact opnemen met haar. Telefoonnummer: 0343- 453822.

advertentie
advertentie