Invalswegen Doorn verlost van zwerfvuil

23 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

De actie trok minder vrijwilligers dan vorige keren. In maart trokken dertig mensen erop uit. Gelukkig lag er dit keer ook minder troep en kregen de deelnemers de bermen van de Leersumsetraatweg, Amersfoortseweg, Langbroekerweg, Oude Arnhemse Bovenweg en Driebergsestraatweg toch schoon.

DOORN - Lege blikjes, kapotte boterhamzakjes en wikkels van chocoladerepen. De twintig vrijwilligers die afgelopen zaterdag de bermen van de invalswegen naar Doorn schoonmaakten, vulden de ene vuilniszak na de andere met al het zwerfvuil dat mensen achterlieten. Zij deden dit onder het motto ‘Heuvelrug Schoon’, de halfjaarlijkse schoonmaakactie die dit keer voor de vierde keer plaatsvond.

door Jolanda Smits

Ank Schamhardt is één van de leden van de Werkgroep Evenementen van de Stichting Welzijn Utrechtse Heuvelrug die de zwerfvuilactie organiseert. ,,De eerste keer dat we op pad gingen om zwerfvuil op te ruimen, lag er zoveel. Gigantisch. Toen kregen we het ook niet allemaal opgeruimd. Nu wel. Het lijkt ook of er elke keer minder troep ligt. Of dat alleen komt doordat mensen minder weggooien weet ik niet. Onlangs heeft de gemeente ook nog overal gemaaid. Daarna wordt het afgemaaide gras weggezogen en dan wordt natuurlijk ook veel afval meegenomen. Binnenkort gaan we de actie evalueren en dan weten we het zeker.”

Gewapend

De vrijwilligers verzamelden zich om 9.30 uur op het Kerkplein. Daar genoten ze eerst van een kopje koffie en koekjes die Super de Boer hen gratis had aangeboden. Vervolgens kregen de deelnemers een korte uitleg en werden ze in groepjes gesplitst. Elke groep kreeg een eigen locatie om schoon te maken. Om kwart voor tien gingen zij op pad gewapend met grijpstokken, vuilniszakken, handschoenen en oranje veiligheidshesjes.

De gemeente stelt al deze materialen beschikbaar en ondersteunt daarmee de actie. Als een vuilniszak vol is met afval konden de schoonmakers ze achterlaten langs de kanten van de weg. In de loop van de dag haalde Wolfswinkel Reiniging de volle zakken op. De actie duurde tot circa half één, toen was Doorn weer verlost van haar zwerfvuil.

advertentie
advertentie