Vijf ateliers tonen collectie

Nieuws

In Leersum, aan de Rijksstraatweg 104 is één van de deelnemers aan ‘Het Tochtje’ gevestigd. Anita Potters geniet landelijke bekendheid met haar uitgebreide collectie zilveren kandelaars en sieraden. ,,Wij zijn gespecialiseerd in zilver voor ‘op en rond de tafel’ en ‘juwelen voor uit en thuis’. Denk daarbij aan tafeldecoraties, broodmanden, theeserviezen, peper en zoutstellen, koektrommels. Er is bij ons een ruime keuze. We hebben met z’n vijven ‘Het Tochtje’ in het leven geroepen om op laagdrempelige wijze in de winkels te krijgen. We nodigen de mensen uit eens binnen te lopen en een kijkje te nemen. De sieraden uit de achttiende tot de twintigste eeuw zijn het bekijken waard.’’

‘Het Tochtje’, een verrassende ‘kunstreis’ LEERSUM - Twee keer per jaar wordt in vijf plaatsen rond het Langbroekerweteringgebied twee weekeinden lang een ‘kunstreis vol verrassingen’ georganiseerd. Van 17 tot en met 19 oktober en van 24 tot en met 26 oktober is het weer zover. Dan kunnen liefhebbers van kunst, antiek, design en projects weer hun hart ophalen in Leersum, Bunnik, Cothen, Langbroek en Schalkwijk. Bij de verplaatsing van de ene naar de andere plaats kan men genieten van al het moois dat men onderweg langs de route tegenkomt.

door Jan Meijer

Er is bij Anita Potters echter meer dan zilver alleen. Ook glaswerk, koperen voorwerpen, aardewerk en porselein is voorhanden. ,,Claire van Gilst, een toppertje op het gebied van porseleinreparatie en -restauratie, houdt bij ons een gastexpositie evenals Jacqueline Liebregt, die hedendaagse schilderijen exposeert. Jacqueline studeerde aan de academies in Amsterdam en Den Haag en woont en werkt afwisselend in Nederland en Frankrijk. Zij schildert, voornamelijk in olieverf vooral Franse landschappen.’’ Claire van Gilst heeft als uitgangspunt dat een object goed beschermd en bewaard blijft. Haar restauraties zijn ‘reversibel’, hetgeen inhoudt dat een restauratie desgewenst weer ongedaan gemaakt kan worden. Met het oog daarop wordt gebruik gemaakt van milieuvriendelijke lijmen en natuurpigmenten.

‘Het Tochtje’

De overige vier deelnemers aan ‘Het Tochtje’ bieden werken met een zeer gevarieerd scala. Galerie Beeldentuin Belled aan de Langbroekerdijk A72 in Langbroek toont permanent 400 beelden en 350 schilderijen. Werken van onder andere Demane, Galant, Gaymans, Hol, Pater, Roos, Ruel, Van Vugt en Zijlstra vormen daarin hoogtepunten.

In Bunnik bevindt zich antiquair Victor Couwenbergh. Die biedt een verrassende collectie antiek, meubelen, klokken, decoratieve voorwerpen. Voor Leerdam glas en aardewerk/plateel kan men terecht bij Kooyman Art Nouveau en Design in Schalkwijk terwijl in Cothen, Kapelleweg 1h Menno Kroon Projects Arts Objects is gevestigd. ,,De interieurontwerpen zijn daar ‘absoluut fantastisch’, de bronzen trapleuning in de vorm van een boomtak is een voorbeeld hoe een modern interieur kan worden ingericht.’’ weet Anita Potters te vertellen. Wie een huwelijksfeest, diner, presentatie of opening op bijzondere wijze wil aankleden kan bij Menno Kroon terecht.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 13 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 14 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 18 uur geleden
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 15 aug, 16:52