Kinderen graven grafheuvel open

9 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

ELST - In het bosgebied bij Elst is door kinderen bij het maken van een hut een grafheuvel opengegraven. Daarbij is grote schade aangericht aan dit cultuurhistorisch monument. Staatsbosbeheer heeft het voorval in overleg met de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten gemeld bij de politie.

In het bos nabij de Driftweg in Elst hebben kinderen een erg groot gat gegraven in een 4000 jaar oude grafheuvel met de bedoeling deze te voorzien van een dak van boomstammen en dan af te dekken met plaggen. Dit alles om een prachtige boshut te maken. De kinderen hebben de waarde van de grafheuvel niet herkend, want de grafheuvel is hierdoor ernstig beschadigd en eeuwenoude urnen met crematieresten zijn erbij kapot gegaan. De Rijksdienst voor Archelogie, Cultuurlandschap en Monumenten gaat proberen de grafheuvel weer zo veel als mogelijk in de oude staat te herstellen.

Om nieuwe schade te voorkomen gaat Staatsbosbeheer voorlichting geven over het graven van kuilen in het bos. Een medewerker van Staatsbosbeheer gaat in de komende tijd basisscholen in Elst bezoeken om de kinderen meer te vertellen over de waarde van de grafheuvels als cultuurhistorisch monument en de gevaren van het graven en bouwen van een dergelijke hut.

advertentie
advertentie