Kinderen graven grafheuvel open

Nieuws

ELST - In het bosgebied bij Elst is door kinderen bij het maken van een hut een grafheuvel opengegraven. Daarbij is grote schade aangericht aan dit cultuurhistorisch monument. Staatsbosbeheer heeft het voorval in overleg met de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten gemeld bij de politie.

In het bos nabij de Driftweg in Elst hebben kinderen een erg groot gat gegraven in een 4000 jaar oude grafheuvel met de bedoeling deze te voorzien van een dak van boomstammen en dan af te dekken met plaggen. Dit alles om een prachtige boshut te maken. De kinderen hebben de waarde van de grafheuvel niet herkend, want de grafheuvel is hierdoor ernstig beschadigd en eeuwenoude urnen met crematieresten zijn erbij kapot gegaan. De Rijksdienst voor Archelogie, Cultuurlandschap en Monumenten gaat proberen de grafheuvel weer zo veel als mogelijk in de oude staat te herstellen.

Om nieuwe schade te voorkomen gaat Staatsbosbeheer voorlichting geven over het graven van kuilen in het bos. Een medewerker van Staatsbosbeheer gaat in de komende tijd basisscholen in Elst bezoeken om de kinderen meer te vertellen over de waarde van de grafheuvels als cultuurhistorisch monument en de gevaren van het graven en bouwen van een dergelijke hut.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47