Kinderen graven grafheuvel open

Nieuws

ELST - In het bosgebied bij Elst is door kinderen bij het maken van een hut een grafheuvel opengegraven. Daarbij is grote schade aangericht aan dit cultuurhistorisch monument. Staatsbosbeheer heeft het voorval in overleg met de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten gemeld bij de politie.

In het bos nabij de Driftweg in Elst hebben kinderen een erg groot gat gegraven in een 4000 jaar oude grafheuvel met de bedoeling deze te voorzien van een dak van boomstammen en dan af te dekken met plaggen. Dit alles om een prachtige boshut te maken. De kinderen hebben de waarde van de grafheuvel niet herkend, want de grafheuvel is hierdoor ernstig beschadigd en eeuwenoude urnen met crematieresten zijn erbij kapot gegaan. De Rijksdienst voor Archelogie, Cultuurlandschap en Monumenten gaat proberen de grafheuvel weer zo veel als mogelijk in de oude staat te herstellen.

Om nieuwe schade te voorkomen gaat Staatsbosbeheer voorlichting geven over het graven van kuilen in het bos. Een medewerker van Staatsbosbeheer gaat in de komende tijd basisscholen in Elst bezoeken om de kinderen meer te vertellen over de waarde van de grafheuvels als cultuurhistorisch monument en de gevaren van het graven en bouwen van een dergelijke hut.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 1 uur geleden
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24