Verrassend gevarieerde avond in de Binder

2 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

Verhalenverteller Frans van Bussel nam de aanwezigen mee naar de fantasiewereld. Zo werd er onder meer een verhaal verteld over de onbespeelbare harp gemaakt van het hout van een prachtige boom. De keizer had bevel gegeven om deze om te hakken en van dat hout de mooiste harp te maken. Maar de harp nam wraak. De beste harpspeler van het hele keizerrijk kon deze harp niet bespelen. Na jaren meldde een man zich aan het hof die beweerde dat hij het instrument wél kon bespelen. Hij kreeg één kans. Wat anderen verzuimd hadden deed hij wel. Hij luisterde naar het instrument!

LEERSUM - In het sport- en cultuurhuis De Binder werd afgelopen zaterdagavond een zeer gevarieerde avond verzorgd door de Stichting Historisch Toneelspel uit Amerongen. Voor de pauze wisselden een verhalenverteller en de muziekgroep Gaudialis elkaar af en na de pauze werd ‘De Graaf van mijn dromen’ gespeeld.

door Marjan van den Dorpe

De muziekgroep Gaudialis, bestaande uit vier dames, voerde het publiek mee door middel van romantische klanken. Volksmuziek uit Frankrijk, Zweden en Engeland wisselden elkaar af. Diverse instrumenten werden bespeeld zoals de blokfluit, gitaar, dwarsfluit, accordeon en percussie.

Na de pauze speelde de Stichting Historisch Toneelspel (SHT) de eenacter “De Graaf van mijn dromen”. Een toneelstuk van rond 1900. De spelers, zes dames en één heer, beelden de butler en zes vrouwen van de graaf uit. De graaf was ernstig ziek en tijdens dit ziekbed verschenen zijn zes geliefden, Martha, Aleida, Gravin Henriëtte van Aldenburg tot Amerongen, Bregje, Maria en Charlotte ten tonele. Zij speelden de verschillende karakters zoals reinheid, vrouwelijkheid, kameraadschap en geborgenheid. Maar de butler (Edward) is jaloers. Hij heeft een oogje op de dames. Dit alles staat garant voor de meest komische verwikkelingen.

SHT bestaat vier jaar en komt uit Amerongen. Tot nu toe heeft de groep voornamelijk in de open lucht opgetreden. Dit is de eerste keer dat de groep binnen in een theater optreedt. De avond, die om 20.00 uur begon, eindigde rond 22.00 uur. Alleen jammer dat de zaal verre van vol zat. Voor meer informatie over de Stichting: Henk en Jenneke Westland, Boslaan 46 in Amerongen, telefoonnummer: 0343- 451115.

advertentie
advertentie