‘Grote moeite met groepen recreanten’

Nieuws

HEUVELRUG - Voordat de oprichting van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug een feit was, werd er druk overleg gevoerd met de 60 landgoedeigenaren. Dit waren onder andere Staatsbosbeheer, met een aandeel van rond de 3000 ha, en Natuurmonumenten. Maar ook met particuliere eigenaren zoals de familie Van Asch Van Wijck die het landgoed Prattenburg bezitten. Dit landgoed ligt ten oosten van de Amerongseberg ten noorden van Elst. Het landgoed heeft een oppervlakte van 600 ha.

Alle particuliere eigenaren die akkoord gegaan zijn met aansluiting bij het Nationaal Park, hebben een beleidsstuk ondertekend. Hierdoor hebben zij zich verplicht om de paden in hun gebied open te stellen voor wandelaars. Door veel van de particuliere eigenaren wordt de term ‘wandelaar’ ruim genomen en worden groepen wandelaars, joggers of nordic walkers niet als bezwaar ervaren.

Maar bij het echtpaar Van Asch Van Wijck ligt dat veel gevoeliger. De door hen aangestelde boswachter Van Heiningen voert de regels heel precies uit. Dit alles leidt tot situaties dat groepen volwassenen en zelfs kinderen moeten omlopen in plaats van gebruik te mogen maken van een klein stukje van het landgoed. Eigenaar Van Asch Van Wijck: ,,Wij hebben geen enkel bezwaar tegen de individuele natuurzoekende mens. Die nodigen wij van harte uit om van de prachtige natuur, die Prattenburg rijk is, te komen genieten. Grote moeite hebben wij met groepen recreanten. Als zij van het landgoed gebruik willen maken moeten zij dit van te voren melden bij de door aangestelde boswachter Van Heiningen. Ook moeten groepen in het bezit zijn van een vergunning afgegeven door de gemeente. In het verleden hebben we veel overlast ondervonden van groepen mensen. De flora en fauna werden daar de dupe van. Dat willen we hierdoor voorkomen.” Een delegatie van het Gebruikersplatform gaat proberen in deze zaak te bemiddelen.

advertentie
Afbeelding
Bommetje in Bosbad Leersum een spetterend succes 4 uur geleden
Afbeelding
Bestuurder loopt brandwonden op bij camperbrand in Maarn 15 uur geleden
Afbeelding
Trudie van Haaster wint de Hans Nijhof kunstprijs 2022 gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 4 jul, 07:20
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 4 jul, 07:14
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 3 jul, 14:55
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 3 jul, 07:30