,Weegschaal valt negatiever uit’

Nieuws

De bouwplannen houden al enige tijd de gemoederen flink bezig nu blijkt dat de Buurtsteeg als mogelijke locatie voor woningbouw (financieel) niet haalbaar is. De aangrenzende Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en de hoogspanningskabels die daar ondergronds gebracht zouden moeten worden, zijn de belangrijkste redenen. ,,We bevinden ons nu in de aller-aller-voorfase van mogelijke woningbouw aan de Planetenbaan.”, aldus wethouder Ruimtelijke Ordening Robbert Waltmann. ,,Vanavond hoop ik een duidelijke mening van u te krijgen die moet resulteren in het wel of niet verder gaan met ontwikkeling van deze locatie.”

Discussieavond nieuwbouw aan Planetenbaan MAARN - Met de ruim honderd Maarnse bewoners en daarnaast vele raadsleden en andere politieke vertegenwoordigers die aanwezig waren bij de bijeenkomst dinsdagavond in De Twee Marken was een ding gelijk duidelijk: het onderwerp al dan niet bouwen aan de Planetenbaan leeft.

door Monique José Timmermans

Projectleider Renate Gerritsen licht ten aanzien van de locatie nog toe dat er rekening is gehouden met verplaatsing van zowel de brandweerkazerne als het kinderdagverblijf De Trommelaar naar de Planetenbaan. ,,Hiervoor worden aparte procedures gevolgd, los van het woningvraagstuk. De brandweerkazerne is - ook in de streekvisie van de provincie - gesitueerd aan de kant van restaurant het Vosje. De beoogde locatie voor het kinderdagverblijf is het grasveld naast het kunstgrasveld bij de hockeyvereniging.”

Volgens directeur Jaap Broekhuizen van de woningcorporatie zijn er in Maarn 250 tot 650 woningen nodig om aan de behoefte van woningzoekenden te voldoen.

Architectenbureau Inbo heeft de locaties naast elkaar gelegd en noemt de grotere oppervlakte van de Planetenbaan, de hoogspanningskabels die minder invloed hebben en de nieuwe entree van Maarn die gecreëerd kan worden als voordelen ten opzichte van de Buurtsteeg. De ligging in de Cultuurhistorische Hoofdstructuur en de invloed van spoor en A12 zijn als negatieve punten minder zwaarwegend. Groot voordeel is daarnaast dat de grond reeds eigendom is van bouwer Heijmans, waardoor op relatief korte termijn gebouwd kan worden. Voortgaand hierop presenteert het bureau drie schetsen met denkrichtingen voor de bouw van 80-100 woningen.

Het hele betoog overtuigt de aanwezigen niet: ,,Aan de woningbehoefte wordt toch niet voldaan, bovendien kan wettelijk gezien slechts een klein deel daadwerkelijk voor Maarnesen worden gereserveerd. Er zijn nog voldoende andere inbreidingsprojecten. Het publiek wordt nu gestuurd in een denkrichting van drie bouwvormen, er is ook nog de nuloptie! Wat als er niet wordt gebouwd, Heijmans heeft geen belang bij grazende koeien. En waar zijn die jonge woningzoekenden vanavond?”

Waltmann concludeert dat het zoals verwacht een ‘heet avondje’ is geworden: ,,het plan zit niet in de prullenbak, ik neem uw reacties mee. De weegschaal valt negatiever uit dan toen ik hier kwam.”

Gezien de meningen van de raadsfracties lijkt het plan in de gemeenteraad niet op een meerderheid te kunnen rekenen.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04
Afbeelding
Officieel watertekort door droogte, verdeelplan treedt in werking 3 aug, 17:48