Bewoners in actie tegen hardrijders

Nieuws

Het betreft het gedeelte van de Van Beuningenlaan dat rechtstreeks naar het schoolplein leidt. Het actiecomité bestaat uit Rob Fechner, Ria Woudenberg, Indra Kamerling en Caroline Lakké. Dit comité wordt breed gedragen door alle straatbewoners, al heeft niet iedereen er evenveel last van. Fechner: ,,Vooral wij, als ouders, staan soms doodsangsten uit. Natuurlijk kennen wij ook onze eigen verantwoordelijkheid en letten wij goed op onze kinderen als ze buiten spelen. Maar desondanks is het niet altijd te voorkomen dat een kind spontaan oversteekt, omdat het een overbuurkind ziet lopen of spelen. Des te gevaarlijker is een dergelijke situatie, omdat zo’n kind vanachter een hoge heg plots tevoorschijn kan komen. Tot nu toe zijn er nog geen ongelukken gebeurd, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Ook voor een automobilist is het trouwens een ramp wanneer hij of zij betrokken zou raken bij een ongeval.”

Gevaarlijke situaties op Van Beuningenlaan MAARSBERGEN - Aangezien er op de Van Beuningenlaan in Maarsbergen geregeld te hard wordt gereden, lopen de bewoners, met name jonge kinderen en senioren, een groot risico om aangereden te worden. Om automobilisten te bewegen hun snelheid te beperken tot het geldende maximum van 30 km per uur, zijn een groep bezorgde ouders sinds een paar maanden in de weer om middels korte acties en herhaalde waarschuwingen in deze situatie verbetering te bewerkstelligen.

door Han Overkamp

Het probleem is de laatste jaren meer acuut geworden, omdat in veel huizen in de straat jonge gezinnen zijn komen wonen. Door deze verjonging is het aantal kinderen in de straat toegenomen van 3 naar 25. Het merendeel daarvan is jonger dan vijf jaar.

,,Wij kiezen bewust voor publieksvriendelijke acties”, vervolgt Rob. ,,We spreken te hard rijdende bestuurders aan, we hebben inmiddels twee Victor Veilig ‘Slow’ poppen opgesteld en van de gemeente krijgen we binnenkort nog een banner, die we gaan ophangen. Daarop staat dat er voorzichtig en langzaam gereden moet worden omdat er vlakbij een school is. Aan andere maatregelen, zoals verkeersdrempels of bloembakken op de straat beginnen we liever niet. Zoiets kan mensen gaan irriteren, men geeft dan hard gas, na afgeremd te hebben en dan zijn we verder van huis. Verder zullen we ook, via de Merseberchschool, de ouders die hun kinderen met de auto brengen en ophalen, blijven vragen langzaam te rijden. Andere boosdoeners zijn koeriersdiensten, klusbedrijven en zelfs buurtbewoners. En sinds kort zijn daar degenen bijgekomen die de file op de Woudenbergseweg willen ontlopen en denken dat ze onze laan als sluiproute kunnen gebruiken.”

De aanwezigheid van de school zorgt voor nog een andere gevaarlijke situatie: bij het brengen en halen van de kinderen wordt er nogal eens slordig geparkeerd. Kinderen die tussen deze auto’s doorlopen hebben geen overzicht en door automobilisten worden ze soms niet gezien. Ook deze gevaarlijke situatie behoeft dringend verbetering en het comité wil hierover verder overleg plegen met de school, de wijkagent en de gemeente.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 21 uur geleden
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47
Afbeelding
Welzijn, een levensnoodzaak! Column 11 aug, 16:00
Afbeelding
Groot feest tijdens La Vuelta bij De Markies van Carabas 11 aug, 13:00