Jongeren laten zich niet wegjagen

23 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

,,We hebben diverse malen overleg gehad waaraan naast mezelf ook wethouder Elisabeth van Oostrum, verantwoordelijk voor jongerenbeleid, de jongerenwerker en een delegatie van de jongeren deelnamen. Telkens hebben we de jongeren gewezen op de overlast veroorzaakt door vuilnis rondom de jops en de harde muziek die door omwonenden als hinderlijk werd ervaren”, reageert burgemeester Frits Naafs.

‘We gaan nu hangen en 29zitten in auto’s’ DOORN - De gemeente heeft vorige week dinsdag twee jongerenontmoetingsplaatsen (jops) aan het Raadhuisplein laten weghalen. De aanleiding voor het weghalen van de jops was dat afspraken die waren gemaakt tussen de gemeente, politie, omwonenden en de jongeren zelf door de laatste groep niet werden nagekomen.

door Rob Verbraak

,,Natuurlijk blijven we als gemeente met de jongeren in gesprek maar als afspraken niet nagekomen worden, dan is op een bepaald moment ons geduld op. Daarom moesten we deze beslissing nemen. Waar de jongeren nu ook naar toe gaan, geen overlast anders wordt de politie ingeschakeld. Het is jammer dat het op deze manier moest gebeuren”, vervolgt Naafs.

De jongeren laten zich echter niet wegjagen door het verwijderen van de jops. ,,Omdat er in Doorn weinig te beleven valt, gaan we toch blijven hangen op een aantal plaatsen zoals bij Albert Heijn. het Ludenbos en waar de jops stonden. Volgens ons is daar niets fouts aan zolang de overlast beperkt blijft”, aldus een aantal jongeren. ,,Fort Doorn is nieuw een initiatief maar te beperkt open, gelukkig hebben steeds meer jongeren uit de groep de beschikking over een auto en gebruiken we die als hangplek. We blijven hangen op de plek waar de jop stond of in de auto. Desnoods op de grond, want de gemeente heeft ook de banken weggehaald en in de zomermaanden gingen we al regelmatig naar de zandvlakte bij het Doorns Gat”, besluit Renate de Rooy, één van de jongeren.

Fort Doorn

In juli van dit jaar is aan de Dorpsstraat de jongerenontmoetingsplaats Fort Doorn geopend waar jongeren drie dagen per week gedurende de openingstijden binnen kunnen lopen. ,,De Stichting Welzijn Utrechtse Heuvelrug (SWUH) heeft altijd geloofd in een eigen plek voor jongeren waar activiteiten georganiseerd worden en een plek waar ook iets geboden wordt. Ook kunnen vragen op het gebied van seksualiteit, alcohol- en drugsgebruik hier beantwoord worden”, vertelt jongerenwerkster Francine Launspach.

,,Een buitenjop met alleen een golfplaten dak en voor de rest alleen een open ruimte heeft niet onze voorkeur. Sinds de opening weten steeds meer jongeren Fort Doorn te vinden. In de toekomst hopen we de openingstijden te verruimen maar daar zijn meer vrijwilligers voor nodig”, besluit de jongerenwerkster.

advertentie
advertentie