Feest op landgoed Maarsbergen

Nieuws

Toen halverwege de middag de herfstzon doorbrak glommen de kindergezichtjes in de speeltuin als op de schoolplaten van Jetses een eeuw geleden. Een kudde schapen ernaast, een oude pomp en een koetshuis met hooischelf.

Start vijf jaar Nationaal Parkviering HEUVELRUG- Landgoed Maarsbergen was zondag het kloppend hart van de viering van het eerste lustrum van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Enkele honderden (groot)ouders met hun kroost, Heuvelrugse inwoners met meegetroonde familie maar ook toevallige passanten beleefden er een ouderwetse zondagmiddag.

door Kees de Kroon

De jubileumviering was de aftrap van een week educatieve activiteiten. Doorlopend een herfstverhaal voorgedragen door ‘Mersemientje’ met de puntmuts, gevolgd door een speurtocht over het landgoed op zoek naar het zwaard van Ridder Fulco. In de 12e eeuw ontsnapte de ridder wonderbaarlijk aan zijn belagers. Als dank schonk hij het Landgoed en al zijn aanhorige bezittingen aan de abdij Van Berne. Alleen zijn zwaard behield hij en dat was nog steeds niet gevonden.

heideschapen

In de Orangerie werd de film ‘Bedevaart voor de Natuur’gedraaid. In levende lijve was een kudde Kempische heideschapen aanwezig. “Wij doen aan optimaal natuurbeheer” verduidelijkte de herder, “de bodem verschraalt, waardoor oude bloemensoorten weer een kans krijgen. Zonder de schapen wordt de heide overwoekerd door pijpestrootje, bochtige smele of grove den. Twee happen aan een jonge dennenscheut en hij komt niet meer op. De soortenrijkdom wordt groter door de zaden die de schapen onderweg in hun vacht meezeulen en verderop, weer schurend langs struiken verliezen. Zo worden heidevelden opnieuw aaneengeregen.

Bosbeheer

De landgoedeigenaresse Willemina van der Goes- Petter had een illustratieve rondwandeling samengesteld. In groepsverband werd twee keer deze bosroute gedaan, mede toegelicht namens Het Utrechts landschap( Simon Klingen) en Staatsbosbeheer (Jan de Groot). Duidelijk een staalkaart van meningen en daardoor leerzaam voor de toehoorders, zo bleek. Hoe mooi is een produktiebos? Kies je dan snelgroeiende exoten of hou je het bij inlandse sparren? Stuur tijdig bij en laat niet de beuk de baas worden? (Klingen) Wanneer ga je een oude zichtlaan in ere herstellen? Als nog maar 50% van de bomen gezond is volgens de theorie (Van der Goes-Petter). Duidelijk tuinieren volgens de Groot. Statige ‘Napoleon-oude’ lanen hebben hun bekoring. In vraag- en antwoordvorm leerde de toehoorders bij de derde stop dat, ondanks de variatie in formaat, het hoog opgaande grove dennenperceel uit 1880 dateerde. Bij de gevallen, overwoekerde berk bij de laatste stop sprong De Groot op van geluk. Struinnatuur. De landgoedeigenaresse vroeg zich als de echte beheerder bezorgd af wat er over 50 jaar mooi aan zou zijn?

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Complicaties in Driebergen: vijf nieuwbouwwoningen minder aan de Sportlaan 7 uur geleden
Afbeelding
Jeroen Hermkens en Nicolaas Wijnberg voor het eerst samen 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
U-complex voor Lange Dreef; eindelijk zicht op afronding Groene Tuinen 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Groen licht voor veehouder: ‘Ik kan vergunning niet weigeren,’ zegt Naafs 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Spectaculaire hippische topsport op Landgoed Maarsbergen 14 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 17 uur geleden