Bewoners ontdaan van plannen

Nieuws

Een voorlopige peiling onder alle betrokken omwonenden levert veel afwijzende reacties op. Janine Krosenbrink en Marcel Senten, beiden van de Scherpenzeelseweg, hebben het voortouw genomen om een gericht protest namens allen te organiseren. Daartoe zal binnenkort een eerste grote bijeenkomst voor bewoners en grondeigenaren worden gelegd. Krosenbrink: ,,Wij voelen ons door de gemeente voor de gek gehouden. Een jaar geleden sprak ik wethouder Salverda aan en vroeg hem of er nog plannen waren voor de Scherpenzeelseweg. Hij zei mij dat die er niet waren. Deze structuurvisie slaat bij mij daarom in als een bom. Als bewoners zijn wij nergens in gekend of op voorbereid.”

‘Structuurvisie slaat in als een bom’ MAARSBERGEN - De meeste bewoners van de Scherpenzeelseweg en de Woudenbergseweg in Maarsbergen-Zuid zijn geschrokken en ontdaan na het lezen van de nieuwe structuurvisie. Want volgens de plannen wordt de Woudenbergseweg een drukke doorgaande verkeersader en zal datzelfde verkeer zijn weg vervolgen over de Scherpenzeelseweg, die dan de zuidelijke helft vormt van de rondweg ten oosten van Maarsbergen.

door Han Overkamp

Senten belicht een andere kant van de zaak: ,,Toen wij hier kwamen wonen, kozen we bewust voor deze plek die het voordeel heeft van buiten wonen en het nadeel van het ontbreken van winkels en andere voorzieningen. Maar als de plannen doorgaan hebben we alleen nog maar nadelen. Niet alleen door de verbreding van de weg en het toegenomen verkeer, maar ook doordat onze huizen in waarde zullen dalen. Toen ik de plannen las liep ik rood aan en werd ik echt boos. Alle extra verkeersbelasting op de N226 wordt eenzijdig bij onze kleine buitengemeenschap neergelegd. Ik heb natuurlijk direct doorgegeven dat ik 27 oktober bij de discussieavond mijn woordje zal doen.”

Het gaat uiteindelijk om twee bezwaren. Ten eerste: de Woudenbergseweg is al een gevaarlijke weg. Al eerder werd door aanwonenden actie gevoerd om de weg tot 60 km zone te verklaren. In de plannen wordt de weg nog drukker en dus gevaarlijker. Ten tweede: Door de nieuwe rondweg worden de problemen die het verkeer nu ondervindt in het westen van Maarsbergen verschoven naar het zuiden. Dit is geen oplossing, maar is het verplaatsen van het probleem. De actiegroep ziet de Parallelweg, die evenwijdig loopt met de zuidbaan van de A12, als de aangewezen toegang tot de op- en afritten van de nieuwe aansluiting op de A12.

Volgens Charles van Issenhoven (niet op de foto) zijn de plannen van de gemeente niet ver genoeg uitgewerkt: ,,Ik heb uit betrouwbare bron dat de discussie over de Zuid-variant van A12 en spoorlijn, inclusief de ondertunneling, weer oplaait, omdat de huidige corridor door Maarn gewoon te smal is. Ook het ‘fijnstof’ verhaal stagneert iedere stap voorwaarts. De gemeente zadelt ons op met waarschijnlijk achterhaalde plannen.” Ook het feit dat de gemeente nog sterker gevierendeeld zal worden door de A12 en de N226 dan ze al was, wordt door alle drie als een negatieve ontwikkeling gekenschetst.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 13 minuten geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 6 uur geleden
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 30 jun, 16:00
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 30 jun, 13:31