Maatschappelijke stages populair

Nieuws

Al in december gaan de leerlingen van alle tweede klassen van het Revius Lyceum aan de slag. In mei en juni 2009 volgen de leeftijdsgenoten van Scholen Gemeenschap Maarsbergen (SGM) en in de laatste schoolweek van dit schooljaar is het de beurt aan de leerlingen van Schoonoord Doorn. Wouter Kroes van Stichting Welzijn Utrechtse Heuvelrug (SWUH) en consulent Steunpunt Vrijwilligerswerk: ,,De maatschappelijke stage is op weg om een bekend project te worden. Het Revius werkt hier al voor het vierde jaar mee en nu volgt dus ook SGM.”

Regionale samenwerking Steunpunten DOORN - Maatschappelijke stages zijn in het hele land populair. In de regio werken het Steunpunt en drie middelbare scholen al jaren samen. Maar nu gaan de drie Steunpunten uit de Heuvelrug, Zeist en Wijk bij Duurstede werken aan één regionale pilot. In het totaal zijn dat 12 scholen met 2200 leerlingen die als vrijwilliger in de regio zouden kunnen gaan werken.

door Marjan van den Dorpe

Het kabinet Balkenende wil dat in 2011 de maatschappelijke stage op elke school in het voortgezet onderwijs een feit is. Kroes: ,,Dat zal inhouden dat voor de leerlingen van, bijvoorbeeld het Revius, het aantal stageuren in aantal omhoog gaan van 15 naar 30 uur maar volgend jaar wordt dit verhoogd naar 72 uur. Vijf uur daarvan worden besteed aan voorbereidende lessen over het vrijwilligerswerk. Deze lessen geef ik zelf. Stagewerk is een verplicht vak op school geworden dat meetelt voor het behalen van het diploma.”

Tekort

Veel maatschappelijke organisaties komen vrijwilligers tekort. Deze organisaties zijn gebaat bij een duidelijke aanpak van het project. Kroes:,, Ik help de leerlingen en de scholen bij het vinden van stageplekken en houd spreekuur in de scholen voor leerlingen die problemen ondervinden of vragen hebben.” De stages worden in eigen tijd, onder schooltijd of in een projectweek gehouden. Leerlingen kunnen zelf een stageplek zoeken of in een boekje een project uitkiezen. Tijdens hun stageperiode houden de leerlingen een logboek bij. Na het beëindigen van hun stage geven zij daarover op school een presentatie. Na het behalen van een voldoende krijgen de leerlingen uit handen van de wethouder een certificaat. Om het project goed te laten verlopen is Wouter Kroes op zoek naar leuk en leerzaam vrijwilligerswerk voor de leerlingen. Vrijwilligersorganisaties kunnen zich aanmelden of contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk. Dit kan op tel. 0343- 420834 of wouterkroes@swuh.nl.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04
Afbeelding
Officieel watertekort door droogte, verdeelplan treedt in werking 3 aug, 17:48