School De Ontdekkingsreis wint wedstrijd

Nieuws

Wethouder Robbert Waltmann reikte vorige week aan de winnaar van deze wedstrijd, De Ontdekkingsreis, de prijs van €1000,- uit om de door hun bedachte plannen daadwerkelijk uit te voeren. ,,Toen deze wedstrijd werd uitgeschreven is met de leerlingen overlegd hoe onze schoolomgeving nog natuurvriendelijker gemaakt kon worden. Voorstellen waren het maken van een vuurplaats waar verjaardagen en lessen kunnen worden gegeven, een boomhut en een voederplek voor de observatie van dieren, de aanleg van een vijver en het planten van een boom achter de school. Al deze voorstellen zijn toen verwerkt in een totaalplan”, vertelt Oscar van Leeuwen, leraar op De Ontdekkingsreis. Tijdens een rondleiding over het terrein lieten de enthousiaste leerlingen zien waar alles gerealiseerd gaat worden.

DOORN - In het kader van de Duurzame Dagen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft NMC Zeist, regionaal centrum voor natuur- milieucommunicatie, scholen gevraagd een plan in te dienen om hun schoolomgeving natuurvriendelijker in te richten. Drie scholen gaven gehoor aan deze oproep: basisscholen Hoog Moersbergen (Doorn), De Ontdekkingsreis (Doorn) en De Ladder (Maarn).

door Rob Verbraak

Waarom deze school als winnaar? De school is gelegen midden in de natuur, dus een stuk eenvoudiger voor een goed plan dan een school midden in één van de kernen. Daarnaast zijn er momenteel verhuisplannen. Wat gaat er dan gebeuren met de uitgevoerde plannen? ,,Er is door ons gekeken naar het meest creatieve idee en betrokkenheid van de leerlingen zelf. Daarbij kwam deze school als beste uit de bus. Een andere school wilde vuilnisbakken kopen van het bedrag en een zwerfvuilactie organiseren. De vuilnisbakken vonden wij geen goede besteding van €1000,-. De derde school kwam met eenzelfde soort plan als de uiteindelijke winnaars, maar hier waren de kinderen zelf niet betrokken bij het plan. De betrokkenheid van de kinderen zelf vonden wij een belangrijke voorwaarde. Wanneer de school daadwerkelijk gaat verhuizen is nog niet bekend en kan nog wel een tot drie jaar duren. Er is wel afgesproken om het geld te steken in verplaatsbare dingen die bij een verhuizing meegenomen kunnen worden”, reageert de gemeente.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 14 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30