‘Ik ben eigenlijk voor de lol begonnen’

Nieuws

‘Weefsels zijn de ketting- en inslagdraden van mijn creaties. De ketting is het gegeven waarop het patroon, de structuur en de kleur zich vormen naar wie jij bent.’ Dat staat op het visitekaartje van Elsebeth van Leeuwen. ,,Eigenlijk ben ik voor de lol met weven begonnen. Ik ben altijd wel een echt textielmens geweest. Vroeger tekende ik veel, maar op een gegeven moment besloot ik om toch eens iets met textiel te gaan doen. Ik heb mij toegelegd op wollen stoffen”, vertelt Van Leeuwen. In één van de kamers van het pand staan drie weefgetouwen. Van Leeuwen: ,,Het kost wel enige vaardigheid om een weefgetouw te kunnen bedienen. Het opzetten is veel werk. Elk draadje zit door een hevel en de hevels zitten aan een schacht vast. Je begint met de lengtedraden op de ‘boom’ vast te zetten, de zogenaamde ‘ketting’. Deze kunnen een lengte van 15 tot 20 meter hebben. Dit is de basis van elke ontwerp. Is deze basis gelegd, dan ga je met de ‘inslag’ (de spoel) tussen de draden door. Met je voeten bedien je de hevels. Met de trapbeweging haal je een hele groep draadjes omhoog. Alle anderen blijven beneden.”

AMERONGEN - In een monumentale herenboerderij in het hart van het dorp, Overstraat 17, is het weefatelier Weefsels gevestigd. Elsebeth van Leeuwen trekt daar letterlijk aan de touwtjes.

door Marjan van den Dorpe

Een getouw heeft 4 tot 32 pedalen. Door met het ‘riet’ of de ‘kam’ de draden aan te slaan krijgt het een vaste structuur. Weven is een heel secuur werk. ,,Ik werk met katoen, zijde, linnen en wol”, gaat Van Leeuwen verder. ,,Ik maak graag iets moois voor iemand. Textiel dat met liefde en zorg voor jou geweven is, daar krijg je een binding mee. Ik maak de kleding op bestelling volgens een patroon of maatkleding. Ik moet het van het creatieve hebben.” In de ketting van het getouw ziet Van Leeuwen ook de ketting van het leven. Haar motto is: ga eens voor jezelf beslissen, kijk hoe je in het leven staat en maak je eigen patroon. Durf de drempel over te gaan en iets te doen wat je nog nooit eerder gedaan hebt.

Het atelier is geopend op vrijdag van 15.00-20.00 uur en zaterdag 10.00-12.00 uur en tijdens Avondjes Amerongen. In de toekomst gaat Van Leeuwen ook in India gemaakte zijden blouses, rokken en broeken. Meer info op www.verweven.nl of 0343-460843.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 21 uur geleden
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47
Afbeelding
Welzijn, een levensnoodzaak! Column 11 aug, 16:00
Afbeelding
Groot feest tijdens La Vuelta bij De Markies van Carabas 11 aug, 13:00