Proefproject met energiezuinige HRe-ketel

Nieuws

Het woonhuis aan de Schoollaan geldt als een proeflocatie voor deze HRe-ketel, die nog niet vrij op de markt verkrijgbaar is. De HRe-ketel is zuiniger dan de huidige hoog-rendementketels (HR-ketels) en wekt bovendien ook elektriciteit op. Deze stroom wordt vervolgens teruggegeven aan het elektriciteitsnet.

MAARN - In een woonhuis van de woningbouwvereniging Maarn aan de Schoollaan is recent een HRe-ketel geplaatst. Hiermee loopt de owingbouwvereniging voorop in de ontwikkelingen op het gebied van energie en duurzaamheid.

door Monique José Timmermans

,,De woningbouwvereniging Maarn heeft een solide financiële positie weten te behouden zonder woningverkoop”, licht voorzitter Peter-Paul Moors toe. ,,Het Tuindorpcomplex is nu geheel in ons bezit en de vereniging heeft 6 miljoen euro beschikbaar voor renovatie. De ambities zijn verwoord in een prestatieconvenant tussen de woningbouwvereniging en de gemeente Utrechtse Heuvelrug, met vier peilers te weten: aandeel in het woningbouwprogramma, kwaliteit, maatschappelijk ondernemen en energie en duurzaamheid.”

Certificaten

,,Voor de 312 woningen van de Vereniging zijn drie projecten actueel zoals de proeflocatie met de HRe-ketel - de bewoonster van dit woonhuis danken we hartelijk voor haar medewerking -, een APK-keuring op het veiligheidsaspect (gas, elektra en CV) van de woningen en de energieprestatie advieslabeling. Dit laatste is een door de overheid opgelegde verplichting, waarbij 62% van de 312 woningen in de categorie B/C valt (99 C-label en 93 B-labels). De achttien aangekochte woningen en de nog niet gerenoveerde woningen moeten nog op dit niveau gebracht worden.” De woningbouwvereniging ontving uit handen van wethouder Robbert Waltmann certificaten voor de energie advieslabeling en APK-keuring.

Duurzaam

Volgens Waltmann sluit de actie van de woningbouwvereniging aan bij het project ‘Duurzame dagen’ van de gemeente. ,,Bovendien zijn energiekosten ook in de toekomst een belangrijk deel van de woonlasten. We zijn blij met een woningbouwvereniging die vooroploopt en dat terwijl ze relatief klein zijn. Alle lof komt hen toe, samen met partner Eneco/GSU die ook betrokken is bij het project van de HRe-ketel.”

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 5 uur geleden
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen gisteren
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 30 jun, 16:00
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 30 jun, 13:31
Afbeelding
Win een mooie prijs met je zomerfoto 30 jun, 11:45