,,Beleef de Herfst op de Heuvelrug”

18 september 2008 om 00:00 Nieuws

,,De Heuvelrug, de Heuvelrug. Loop er door maar niet te vlug”, luidt het refrein van het door Dick Vestdijk geschreven en gecomponeerde nieuwe Heuvelruglied. Het herfstaanbod van activiteiten binnen onze gemeente is inderdaad te mooi om er snel aan voorbij te gaan. Gemeente, VVV en bibliotheken nodigen inwoners en bezoekers van onze gemeente dan ook hartelijk uit eraan deel te nemen. De Open Monumentendagen vorige week vormden het startsein voor dit uitgebreide programma. Dit jaar stonden de Monumentendagen in het teken van ,,125 jaar Openbaar Vervoer op de Heuvelrug - van 1825 tot 1950 -”. Remisegebouwen, restanten van de paarden- en stoomtram, oude treinen en stations, er was veel te zien en te beleven. Liefhebbers van gastronomie zijn op 20 en 21 september welkom op de primeur van ,,Het Feest der Spijzen”. Op Landgoed Beukenrode in Doorn zullen verschillende restaurants en een tiental culinair gerelateerde bedrijven een proeverij verzorgen. Bezoekers kunnen voor € 5,00 gerechten proeven en hun stem uitbrengen op het gerecht dat naar hun idee de titel ,,de delicatesse van de Heuvelrug” verdient. Van deze toegangsprijs gaat € 1,00 naar de ,,We Care” Foundation die palliatieve zorg in hospices ondersteunt. Er zijn verschillende live optredens en voor de kinderen is er een springkussen en wordt er geschminkt. Wie wil kennismaken met een ,,kookvleugel” moet beslist zaterdag langskomen. Voor de liefhebbers van roofvogels wordt zondag een spectaculaire show gegeven.

HEUVELRUG - Inwoners van de Heuvelrug staat een kleurrijke herfst te wachten. Tien evenementen worden de komende maanden in onze gemeente georganiseerd onder het motto “Beleef de Herfst op de Heuvelrug!”. Wethouder Pamboer lichtte de activiteiten in bijzijn van Henny Verbruggen, manager VVV en Renée Tiemstra van de bibliotheek op 9 september toe. ,,Er valt hier ongelofelijk veel te beleven”. door Caro van den Berg

,,Goud” met liefde en bedrog

Het vermaarde Stichts Mannenkoor zal op 19 en 20 september samen met soliste Denise Jannah en een groot orkest in de Hervormde Kerk in Driebergen een groot aantal nummers ten gehore brengen. Onder voorbehoud dat alle arrangementen klaar zijn zal het koor ook het nieuwe Heuvelruglied ten gehore brengen. ,,Een ongelofelijk leuk stuk”, vindt wethouder Pamboer de jeugdopera Xynix die op 27 september ,,Goud” speelt in Cultuurhuis Pléiade. Liefde, bedrog, agressie en angst worden op geheel eigen wijze door dit gezelschap vormgegeven. De opera is vooral bestemd voor kinderen vanaf 8 jaar. Burgemeester Naafs zal op 8 oktober in sportpark De Woerd in actie komen en om 14.00 uur de aftrap verrichten voor het voetbaltoernooi voor de E’tjes en F’jes, jonge voetballertjes van 6 tot 10 jaar. Alle voetbalverenigingen uit de gemeente doen hieraan mee. Vanzelfsprekend is meedoen belangrijker dan winnen. Ook tijdens de herfstvakantie hoeft niemand zich te vervelen. Festival het verhaal van de Heuvelrug is een uitgebreid programma onderdeel dat van 11 t/m 19 oktober gehouden wordt. Inwoners en bezoekers kunnen door verschillende activiteiten kennis maken met de plek waar ze wonen. Ook unieke en onbekende plekken binnen de gemeente komen aan bod. Het programma biedt voor ieder wat wils: van een demonstratie Border Collie met schaapskudde tot bustocht langs de nog niet ontdekte schatten binnen de gemeente of een bosspellentocht voor kinderen en een wandeling met Mieke Vestdijk langs de voor haar man Simon Vestdijk belangrijke locaties in Doorn. Er zijn deze week ook doorlopende tentoonstellingen en rondleidingen op verschillende locaties. Een programma voor zowel jong als oud(er).

Schaapskudde

Tover de Herfst op de Heuvelrug is vooral bedoeld voor de jeugd. Elke dag in de herfstvakantie wordt op een bijzondere locatie in het Nationaal Park het verhaal van Automnus verteld. Kinderen ontvangen bij iedere activiteit gratis het “ontdekboek” van de Heuvelrug. Op zondag 12 oktober is het extra feest, dan wordt vanaf 12.00 uur namelijk het vijfjarig lustrum van het Nationaal Park gevierd op landgoed Maarsbergen met een herfstverhaal, schaapskudde, excursie over beheer en een film. Ondernemers uit de verschillende dorpen kunnen elkaar beter leren kennen en sportief ontmoeten tijdens het Heuvelrug bedrijvengolftoernooi op Golfclub Anderstein. Er zal worden gestreden om een wisseltrofee. Liefhebbers van Braziliaanse klanken en ritmes en meeslepende Blues zijn op 16 november welkom in het Cultuurhuis bij het tapasconcert Agua Azul. Maybelline Broekhuijsen (zang) en Thijmen Vonk (piano) vertolken dan hun swingende Braziliaans-Portugees repertoire van eigen hand. Geniet van beroemde bossa nova nummers als ‘Agua de beber’ en ‘The girl from Ipanema’. Als afsluiting presenteren schoolkinderen in november in de vijf bibliotheken werkstukken in de vorm van tekeningen, gedichten, toneel, liederen etc, gebaseerd op verschillende perioden uit de plaatselijke geschiedenis. Historica Annet Werkhoven schreef hiervoor een boekje waarin de diverse perioden uit de ,,Heuvelrug geschiedenis” beschreven worden.

Informatie over de verschillende programma’s is te vinden bij gemeente, bibliotheken en VVV, op publicatieborden en flyers, en op de websites: www.gemeenteutrechtseheuvelrug, www.cultuurhuisdoorn.nl en www.vvvheuvelrug.nl.

advertentie
advertentie