Monumentendag en Grietmarkt

11 september 2008 om 00:00 Nieuws

Aan Open Monumentendag wordt jaarlijks een nationaal thema verbonden. Aanstaande zaterdag wordt stilgestaan bij de ‘Sporen uit het verleden’. Met de Grietmarkt en ook nog de atelierroute lijkt het thema onder te sneeuwen. ,,Ik begrijp dat velen dat zo zien, of dat de schijn is gewekt. De opzet van het programmaboekje en de indeling van de dag lijkt veel op vorige jaren. Maar schijn bedriegt soms. Laten we niet vergeten dat onze Monumentendag al meerdere jaren, en eigenlijk steeds plezieriger, verbonden is met de populaire Grietmarkt, op dezelfde dag. De samenwerking met de organisatie van de Grietmarkt organisatie verloopt prima. We worden door elkaar versterkt. De ‘monumenten’ in Amerongen zijn bekend, en wanneer wij ongenuanceerd met het jaarlijkse thema meeliften, wordt het steeds moeilijker om een specifieke Amerongse invulling te geven aan Monumentendag”, vertelt Jaap van Dijke, penningmeester van het comité.

De Amerongse invulling van dag vol historie AMERONGEN - Het dorp Amerongen is rijk aan monumenten. Deze monumenten staan zaterdag in het kader van de Open Monumentendag, samen met de populaire Grietmarkt, volop in de belangstelling. ,,De samenwerking met de organisatie van de Grietmarkt verloopt prima. We worden door elkaar versterkt”, aldus het comité Open Monumentendag Amerongen.

door Manus van Gent

Dat wil echter niet zeggen dat Amerongen niet wil afhaken tijdens de nationale Monumentendag. Ide van Wijk, secretaris legt uit: ,,Integendeel, Amerongen is als geheel eigenlijk al een monument en zit dus duidelijk vol sporen uit het verleden. Wij zijn bijna verplicht om deze dag te vieren. En dat blijft gebeuren. Alleen de invulling hiervan, voor dit kleine dorp binnen de gemeente Heuvelrug, vraagt naar ons idee een aparte invulling.” De reden voor deze andere invulling wordt ingegeven vanwege verschillende factoren, namelijk atelierroute, Grietmarkt, het landelijke thema ‘Sporen uit het verleden’ en de Monumentendag in samenhang met de vijf andere kernen. ,,Bijkomend is de tijdelijke onderbreking van de samenwerking met Rhenen op deze dag. Rhenen heeft het druk met zijn 750e verjaardag. Eerlijk gezegd: we vinden dit wat veel om alles in één samenhangend dagevenement te vatten”, vertelt Van Dijke.

Te klein

,,Amerongen is eigenlijk te klein om alle gewenste activiteiten gelijktijdig en veilig en plezierig te regelen. Denk bijvoorbeeld aan verkeer, toegang, parkeren en sanitair. Desondanks werken we van harte mee aan het thema ‘Sporen uit het verleden’, waarbij juist de spoorloze elementen uit het verleden van Amerongen boven komen. Dus niet de spoorrails of trambanen, maar archeologische vondsten en hergebruikte monumenten als de Remise, Den Rooden Leeuw en De Posthoorn”, vult Ide van Wijk aan.

Voor Van Dijke en Van Wijk is het daarom duidelijk dat het zaterdag ‘gewoon’ Open Monumentendag is, mét de Grietmarkt, de atelierroute en een geopend Kasteel. ,,En er is nog veel meer. We hopen dat iedereen zich laat verrassen.”

advertentie
advertentie