Regionale brandweer is noodzaak

Nieuws

Brandweerposten worden niet opgeheven in de gemeente en de vrijwilligers worden betrokken bij het regionaliseringsproces. Met deze toezeggingen konden burgemeester Frits Naafs en brandweercommandant Guy Roumans de ongerustheid bij leden van de commissie middelen afgelopen maandag weg nemen. De commissieleden voelden zich voor het blok gezet, omdat niet meedoen met de regionalisering de gemeente ruim vier miljoen euro zal gaan kosten. Dit is de investering die nodig is om om de brandweer op het wettelijk vereiste kwaliteitsniveau te brengen. Het voldoen aan de toekomstige kwaliteitseisen is voor een individuele gemeente duurder dan in een gemeenschappelijk verband binnen de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Voorwaarde om te regionaliseren is dat de kwaliteitsverschillen tussen de brandweerorganisaties in de deelnemende gemeenten worden ingelopen en op het wettelijk vereiste niveau gebracht worden. Alleen bij gelijkwaardigheid kunnen de gemeenten gebruik maken van elkaars brandweerdiensten. In de praktijk zal het erop neerkomen dat de brandweerpost die het snelst bij een melding kan zijn zal uitrukken. ,,Dat kan betekenen dat bij een brand binnen de gemeente, maar dichter bij de post in Wijk bij Duurstede de brandweer van die plaats zal uitrukken", lichtte Burgemeester Naafs toe.

Brandweer moet aan wettelijke eisen voldoen HEUVELRUG - De brandweer in de gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat met ingang van 2010 op in een grote regionale brandweerorganisatie binnen de provincie Utrecht. 29 gemeenten gaan participeren in deze brandweerorganisatie, waarin de vrijwillige brandweer een grote rol blijft spelen.

door Marleen Meijer

Vrijwilligers

Veel commissieleden maakten zich zorgen over de vrijwilligers. Blijven zij wel bij de geregionaliseerde brandweer actief of geven ze de 'pijp aan Maarten', zoals Groen Links veronderstelde naar aanleiding van gesprekken met leden van de vrijwillige brandweer." ,,De vrijwilligers blijven de basis vormen van de brandweer", verzekerde brandweercommandant Roumans de commissieleden. ,,De uitrukdienst bestaat voor honderd procent uit vrijwilligers en dat blijft zo. Alleen de grote plaatsen Zeist, Amersfoort en Utrecht hebben beroepsmensen in de uitrukdienst. De beroepsmensen bekleden de kantoorfuncties en het is nu nog de vraag waar zij straks terecht komen." Volgens Roumans komen de specialisaties van brandweerteams straks beter tot hun recht en daar zien de vrijwillige brandweermensen zeker de voordelen van in.

De VVD wil dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug in het dagelijks bestuur van de regionale brandweer vertegenwoordigd gaat worden. ,,De gemeente is de grootste qua oppervlakte en zesde wat betreft aantal inwoners en zou daarom verzekerd moeten zijn van zitting in het dagelijks bestuur." Burgemeester Naafs heeft aangegeven dat hij zich daarvoor opgegeven heeft, maar er doen nog drie gemeenten mee aan de strijd om een plekje in het dagelijks bestuur. De VVD bezint zich momenteel of zij dit als voorwaarde zal stellen om akkoord te gaan met de regionalisering van de brandweer.

Ondernemingsraad

Op verzoek van de commissieleden gaat de burgemeester in de eerstvolgende vergadering van het algemeen bestuur van de VRU praten over de oprichting van een ondernemingsraad voor de vrijwillige brandweermensen. Hij denkt dat andere gemeenten dit voorstel zeker zullen omarmen. Tevens zal hij op verzoek van de commissieleden bespreken binnen de VRU hoe de gemeenteraden meer inbreng kunnen krijgen in ondermeer begrotingen.

De ChristenUnie wil de regionalisering van de brandweer niet als hamerstuk in de raadsvergadering van 24 september behandelen, omdat zij het afscheid nemen als werkgever van de brandweer tijdens de raadsvergadering wil benoemen. ,,Wij staan niet te trappelen om het personeelsdeel uit handen te geven."

advertentie
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 18 uur geleden
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 30 jun, 16:00
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 30 jun, 13:31
Afbeelding
Win een mooie prijs met je zomerfoto 30 jun, 11:45
PREMIUM
Afbeelding
Maarn op weg naar duurzame wijken 30 jun, 07:30
Afbeelding
Open tuin bij Hindersteyn 29 jun, 16:49