Duurzame dagen drie weken centraal in de gemeente

Nieuws

Woensdag 17 september ondertekent wethouder Robbert Waltmann, onder meer verantwoordelijk voor milieu, de intentieverklaring ‘Op Kop’. Samen met onder meer de provincie en verschillende andere gemeentes werkt de gemeente aan klimaatmaatregelen. De koplopers gaan ervoor om uiterlijk in 2015 voor honderd procent duurzaam in te kopen. Verder wil de gemeente dat op de lange termijn niet alleen de gemeentelijke organisatie, maar het hele grondgebied klimaatneutraal wordt. Dat betekent dat er ingezet wordt op energiebesparing en het gebruik van groene energie uit duurzame energiebronnen. Dit varieert van energiezuinige nieuwbouw tot het plaatsen van energiezuinige straatverlichting.

UTRECHTSE HEUVELRUG - In de hele gemeente ligt de komende weken de nadruk op het duurzaam omgaan met het milieu. Er zijn verschillende initiatieven en acties vanuit de gemeente. Daarnaast worden ook inwoners opgeroepen om actief mee te doen.

door Rob Verbraak

Dinsdag 16 september organiseert de gemeente een autovrije werkdag voor haar werknemers. Iedereen wordt die dag uitgenodigd om niet met de auto naar het werk te komen maar een alternatief te bedenken. Elke kilometer die per fiets, lopend of met het openbaar vervoer die dag wordt afgelegd, wordt omgezet in een bijdrage voor een zogenaamde ‘Side by Side’ fiets die gebruikt gaat worden door blinden en slechtzienden. Burgemeester Frits Naafs en gemeentesecretaris Linda Boot zullen op deze dag op deze fiets langs gemeentelijke locaties gaan. Dienstauto’s zullen wel rijden, omdat deze noodzakelijk zijn voor de uitvoering van gemeentetaken.

Inwoners

In samenwerking met het Wereld Natuur Fonds wordt er een posteractie georganiseerd. Door het ophangen van de poster die in deze krant als bijlage zit wordt aangegeven dat u een duurzaam idee heeft of al toepast. Het meest natuurlijke duurzame adres wint een ballonvaart. Woensdagavond 17 september wordt in Het Cultuurhuis de film ‘Earth’ gratis vertoond. Hierbij geldt het principe vol is vol. ,,Ik ben zeer enthousiast over dit thema, want met elkaar moeten we het verschil maken”, aldus wethouder Waltmann.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Complicaties in Driebergen: vijf nieuwbouwwoningen minder aan de Sportlaan 12 uur geleden
Afbeelding
Jeroen Hermkens en Nicolaas Wijnberg voor het eerst samen 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
U-complex voor Lange Dreef; eindelijk zicht op afronding Groene Tuinen 14 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Groen licht voor veehouder: ‘Ik kan vergunning niet weigeren,’ zegt Naafs 18 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Spectaculaire hippische topsport op Landgoed Maarsbergen 19 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 22 uur geleden