Bouwers klaar voor laatste fase

Nieuws

Het was die maandagavond mooi weer dus werden de voorbeeldbloemen buiten bij de HDS-kantine, waar de vergadering werd gehouden, gepresenteerd. De bouwers doken er meteen bovenop om met eigen ogen te controleren of de bloemen naar wens waren. Het kostte Van Swieten de nodig de moeite om de bouwers weer naar binnen te krijgen voor de andere, in zijn ogen even belangrijke, mededelingen.

LEERSUM - Traditiegetrouw is de eerste maandag in augustus de datum van de zogeheten bloemenvergadering. Dan zet het corsobestuur nog eens op een rijtje wat er van de bouwers verwacht wordt, onder andere op het gebied van veiligheid. Maar het belangrijkste is steeds weer de vraag: zijn er genoeg dahlia’s van de gewenste kleuren en hoe is de kwaliteit? Voorzitter Cees van Swieten sr. kon de bouwers maandag 4 augustus een geruststellen.

door Jan Meijer

Maar eerst de bloemen. ,,Er staan in Zundert zeker vijf miljoen dahlia’s in bloei. Dat garandeert dat er voldoende zijn voor ons, maar het weer kan de komende dagen nog steeds roet in het eten gooien. Omdat ze met deze warme nachten snel groeien, zou Zundert zelf wel eens grote problemen kunnen krijgen voor hun eigen corso, begin september.’’ Ook in de andere plaatsen Vollenhove, Lisse en Lemelervled staan de bloemen er goed bij. Slechts voor één soort moest men terughoudend zijn bij het bestellen. Het Leersumse corso is afhankelijk van wat er wordt geplant voor eigen gebruik, en dus loopt men het risico dat bepaalde kleuren en soorten onvoldoende voorradig zijn.

In de opening van de vergadering stond Van Swieten even stil bij de gezondheid van Jan de Wit, jarenlang de man van de bloemencommissie die de verdeling organiseert. Op initiatief van De Wit - hij is kleurenblind - is een kleurencode ingevoerd, die inmiddels in het hele land wordt gebruikt. Dit jaar is de kleurencode verfijnd om ook te kunnen aangeven van welke soort en vorm de betreffende dahlia is. De Wit kreeg van de bouwers een groet en de beste wensen bij zijn verblijf in het ziekenhuis.

Om voor de gasten van de bouwgroepen voldoende tribuneplaatsen te garanderen, wordt er dit jaar voor het eerst een tribune bijgebouwd. ,,Onze leverancier Stokkema is niet degene die ook de - ingestorte - tribune bij de Nijmeegse vierdaagse leverde’’, verzekerde Van Swieten, die vervolgens het hele draaiboek met de bouwers doornam. Vooral op het aspect veiligheid legde hij de nadruk. ,,De eisen daarvoor worden steeds meer aangescherpt en de verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij ons allemaal’’, drukte hij iedereen op het hart.

Van Swieten prijst zich gelukkig met de groeiende deelname aan het corso. ,,Het aantal luxe wagens is met zestien meer dan de laatste jaren en ook het aantal praalwagens is meer dan vorig jaar.’’ Penningmeester Jan Fontijn vindt dat dat voor de bezoekers reden is om opnieuw massaal naar Leersum te komen op 16 augustus. ,,We begroten altijd voorzichtig en hebben daarom momenteel een tekort van ongeveer € 3.000,-. Met duizend betalende bezoekers meer draaien we quitte.’’

Met het ideale weer: 23 graden en lichtbewolkt, moet dat zeker lukken.

advertentie
Afbeelding
‘Samen aan de slag voor een robuust watersysteem op de Utrechtse Heuvelrug’ 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Historisch Festival op het Landgoed bij Huis Doorn: Beleef de tijd van Romein tot hippie 5 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Complicaties in Driebergen: vijf nieuwbouwwoningen minder aan de Sportlaan 20 uur geleden
Afbeelding
Jeroen Hermkens en Nicolaas Wijnberg voor het eerst samen 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
U-complex voor Lange Dreef; eindelijk zicht op afronding Groene Tuinen 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie 23 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Groen licht voor veehouder: ‘Ik kan vergunning niet weigeren,’ zegt Naafs gisteren