Nieuwbouw Triangel een optie

Nieuws

Bureau Vitri heeft in opdracht van de gemeente een concept-rapport geschreven over de huisvesting van alle scholen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. In de vijf voormalige Heuvelruggemeenten moeten dezelfde regels en afspraken gaan gelden voor onderwijshuisvesting. Alle onderwijsgebouwen werden bekeken op functionaliteit, onderhoud en energieverbruik. Ook werd gekeken naar groei of afname van het aantal leerlingen in de toekomst.

‘Nadenken over fusie met Hoog Moersbergen’ DOORN - ,,Als de gemeente in oktober instemt met de aanbevelingen van bureau Vitri gaan wij als bestuur om de tafel zitten’’, zegt directeur Ad van Deursen van Christelijke Basisschool (CBS) De Triangel uit Doorn. De Vereniging van Protestants Christelijk Onderwijs De Oorsprong (VPCO), dat optreedt als schoolbestuur, wil in dat geval kijken naar de wenselijkheid van een fusie/samenwerking met CBS Hoog Moersbergen of afzonderlijke nieuwbouw van de Triangel.

door John Spijkerman

In het Vitri-rapport worden aanbevelingen gedaan over nieuwbouw, extra (nood) lokalen of ingrijpende verbouwingen. Een van de aanbevelingen is de spoedige nieuwbouw van CBS De Triangel. Vitri adviseert het schoolbestuur tevens om een verregaande samenwerking/fusie te onderzoeken van de Triangel en Hoog Moersbergen. Dit vanwege het leerlingenaantal van de Triangel en CBS Hoog Moersbergen en een kleine terugloop in de toekomst. De twee basisscholen hebben beide ongeveer 140 leerlingen. Voor de gemiddelde basisschool in Nederland ligt dat aantal op 280. Vitri vindt dat nieuwbouw zou moeten plaatsvinden bij Hoog Moersbergen. Triangel schooldirecteur Van Deursen beaamt dat het schoolgebouw uit 1921 oud is en dat de energiekosten hoog zijn, maar hij wil inhoudelijk nog niet op de zaak ingaan. Hij vindt dat het woord nu eerst aan de gemeente is.

Vlak vóór de schoolvakantie kregen ouders met kinderen op De Wijngaard, Hoog Moersbergen en de Triangel een brief van de Vereniging van Protestants Christelijk Onderwijs De Oorsprong (VPCO). De VPCO treedt op als schoolbestuur van de protestants christelijke basischolen in Doorn, Driebergen en Wijk bij Duurstede. ,,Het eigenlijke idee was om een en ander in september naar buiten te brengen. Maar onder de ouders van onze leerlingen zitten mensen die dicht bij de gemeentelijke stukken zitten,’’ legt Van Deursen uit. Om te voorkomen dat er vóór die tijd al geruchten zouden gaan rondzingen, is besloten de zaak nu al naar buiten te brengen.

Het bestaande schoolgebouw aan de Kortenburglaan dateert uit 1921 en is geen gemeentelijk monument. Het pand is eigendom van de VPCO. In het verleden zijn er wel eens plannen geweest er een appartementencomplex neer te zetten. Buurtbewoners zijn bang dat er opnieuw plannen worden bedacht om de oude school te slopen en te vervangen door hetzij een nieuwe school, hetzij een appartementencomplex. Voormalig schoolhoofd J.D. Meijer zou het geen goede zaak vinden als de oude school zou worden gesloopt. ,,Ik vind het wel een belangrijk pand. Het is nog de enige oude school in Doorn.’’ Volgens Meijer is het pand nog zeer bruikbaar als schoolgebouw.

De plannen van Vitri werden dit voorjaar al besproken met de gemeente en alle schoolbesturen. De gemeente is nu bezig met de financiële onderbouwing. Na de zomervakantie is er nieuw overleg van de gemeente met de schoolbesturen. Daarna wordt het plan voorgelegd aan de gemeenteraad. Als de raad de plannen goedkeurt, gaat de VPCO om tafel met directies, medezeggenschapsraden en personeelsleden van CBS Hoog Moerbergen en Triangel. Er wordt dan gekeken of samenwerking/fusie tussen beide scholen wenselijk is, of dat er een nieuwe school voor de Triangel moet komen.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie 41 minuten geleden
PREMIUM
Afbeelding
Groen licht voor veehouder: ‘Ik kan vergunning niet weigeren,’ zegt Naafs 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Spectaculaire hippische topsport op Landgoed Maarsbergen 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 6 uur geleden
Afbeelding
Bommetje in Bosbad Leersum een spetterend succes 5 jul, 07:45
Afbeelding
Bestuurder loopt brandwonden op bij camperbrand in Maarn 4 jul, 20:45
Afbeelding
Trudie van Haaster wint de Hans Nijhof kunstprijs 2022 4 jul, 11:16