Cursus Mandala’s maken van start

24 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Wat is een mandala? Het woord komt uit het Sanskriet en betekent ‘cirkel’ . Het is ontstaan in het boeddhisme als vorm van meditatie. Maar de cirkelvorm is ook terug te vinden in, onder andere, de gotische ramen van de kerken, de jaarringen van bomen en zelfs in een kiwi of sinaasappel. De cirkel heeft door de tijden heen bij vele volken een bijzondere plaats ingenomen. Een mandala, en in het bijzonder de kern of het middelpunt, wordt vaak voor religieuze of spirituele oefeningen gebruikt.

DOORN - Loes van Gooswilligen, actief lid van het Kunstgilde Leersum, geeft al enige tijd workshops in het maken van Paverpolbeelden. Dit najaar start ze ook met een cursus Mandala’s maken in haar eigen Atelier Sporkehout aan het Zandspoor in Doorn.

door Marjan van den Dorpe

Van Gooswilligen:,,Ik ben begin dit jaar zelf begonnen met het maken van mandala’s. De gedachten achter de mandala boeien me erg. De cirkel heeft geen begin en geen einde. Het is symbool voor heelheid en oneindigheid. Daarbinnen is alle ruimte voor jouw eigen zijn. Ik maak mandala’s van natuurlijke materialen en deze werkwijze wil ik ook meegeven aan de cursisten. Om te beginnen koop ik een vierkant schildersdoek maar gebruik daarvan de achterkant. Ik stoffeer de randen en ga dan met allerlei materialen, schelpen, bladeren, veertjes en zelfs vruchten, de mandala opbouwen en invullen. Alles uitgaande van de kern, de cirkel en de symmetrische vorm. Ik koop zelfs bladeren van de Bodiboom, een heilige boom van het boeddhisme in Azië.”

Bij het maken van een mandala gaat het niet alléén om de kern, maar ook alle hoeken en zijden moeten ingevuld zijn om van binnen naar buiten en van buiten naar binnen te kunnen. Het maken is eigenlijk het belangrijkste. Boeddhisten maken hem van gekleurd zand en als ze klaar is lopen ze doorheen om hem weer te vernietigen. De cursisten maken in principe door middel van de mandala een overzicht en inzicht van hun eigen leven.

Van Gooswilligen:,, De cursus start in het najaar. Groepen van maximaal zeven personen en minimaal drie personen. Dit kunnen ook groepjes collega’s zijn; een bruiloft; echtparen of een zilveren huwelijk. De dag begint rond 09.30 uur en duurt tot circa 17.00 uur. In het lesgeld zit het materiaal, thee of koffie en een lichte lunch inbegrepen.”

uDe prijs van de cursus Mandala’s maken is € 48,-. Opgeven of informatie: Atelier Sporkehout, Zandspoor 2b in Doorn. Telefoonnummer: 06- 459.272.45 of op: floraliadriebergen.nl. Dit geldt ook voor de cursus Paverpol.

advertentie
advertentie