Balans: coaching met paarden

17 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Van Leeuwen heeft een hulpverlenende achtergrond. Zij heeft dertien jaar gewerkt bij de Politie, als vertrouwenspersoon en als mediator. Daarnaast heeft zij altijd iets met paarden gedaan: wedstrijden, lesgeven, africhten van jonge paarden. Om deze combinatie In oktober 2007 is zij gestart met een praktijk Coaching met paarden”, onder de naam Balans. Op bezoek in Overberg, waar Van Leeuwen mens en dier ‘mentaal‘ laat samenwerken.

OVERBERG - Veel mensen kennen onzekerheid of hebben angsten, privé of op het werk. Vaak kunnen gesprekken of psychotherapie dat niet oplossen. De 33-jarige Baukje van Leeuwen uit Overberg kent deze problematiek. In oktober 2007 startte zij daarom met ‘Balans’, een praktijk voor coaching met paarden, waarbij zij mens en dier mentaal laat samenwerken.

door Manus van Gent

Gevoelsintelligentie

Baukje van Leeuwen werkt als personal coach, counselor en psychotherapeute. Het paard, met zijn hoge gevoelsintelligentie, is haar collega en ‘medium’ bij de begeleiding van de clienten. Met paarden heeft Baukje een leven lang ervaring, en met problemen bij mensen (stress, angsten, paniekaanvallen en onzekerheid) is zij veelvuldig professioneel in aanraking geweest. Bij de politie is zij eerst agent geweest, en later doorgegroeid naar vertrouwenspersoon en mediator. Van Leeuwen: ,,Daar ben ik vaak tegengekomen dat mensen niet goed in hun vel zaten, ongelukkig waren en gestresst. Ik ontdekte dat zij hun eigen ik en hun omstandigheden niet reëel bekeken of wilden aanpassen. Zo werd de ellende steeds maar erger. Na lang overwegen ben ik mijn werk en mijn grootste liefde gaan combineren in de praktijk: coaching met paarden. Ik heb opleidingen gevolgd en ben bezig met HBO psychotherapie wat zijn vruchten afwerpt. De resultaten bij mijn klanten, door de gerichte omgang met het paard, vind ik verbluffend. Na 8 sessies, 8 a 10 weken, zie je ontspanning komen en angsten of klachten verdwijnen.

Kinderen

De paarden-coaching kan worden toegepast in bedrijven en organisaties. Dan gaat het om verbetering van communicatie, vertrouwelijkheid, conflicthantering of leiderschap. Individuele coaching met paard blijkt vaak nodig om eigen kwaliteiten en minpunten beter te onderkennen, op het werk en privé. Speciaal is het programma Coaching van kinderen. Paarden ‘leren’ kinderen, in samenwerking met de coach, zich te uiten over hun gevoelens. Een kind voelt zich vrij en vertrouwd bij een paard. Jonge mensen, die onzeker of angstig zijn, worden door omgang met een paard meer zelfverzekerd en weerbaar.

In het algemeen kan men zeggen dat een paard volstrekt onbevooroordeeld is en zich altijd spiegelt aan gedrag en stemming van wie het benadert. Dit levert boeiende confrontaties op… vooral van de persoon met zichzelf, via het paard. Het paard is rustig als de pupil in balans is; maar als de berijder onzeker of angstig is, dan gedraagt het dier zich onrustig en afwijzend. De coach, in haar rol, ziet snel aan de gedragingen van het paard, hoe het gesteld is met client. Meer informatie: tel. 06 19174487 of e-mail info@bl-balans.nl.

advertentie
advertentie