,,Ik blijf een Heuvelrugmens”

28 februari 2008 om 00:00 Nieuws

Van de Bosch kijkt terug op 2 jaar college in Rhenen. Om meerdere redenen besluit van Van de Bosch, die ook al wethouder was in Amerongen en Doorn, om na twee jaar wethouderschap in Rhenen, plaats te maken voor een lokale kandidate. Al bij haar benoeming was er sprake van een limitering in de tijd, totdat een goede, andere kandidaat beschikbaar was.

Oud-wethouder neemt even afstand AMERONGEN - VVD wethouder Betty van Den Bosch uit Amerongen, heeft, na twee jaar, het wethouderschap van Rhenen neergelegd. In goed overleg met fractie, college en de raad. Zij draagt haar functie over aan een VVD kandidaat uit Rhenen. De nieuwe wethouder kan zich hierdoor terdege voorbereiden op de verkiezingen ( over 2 jaar) en zich profileren bij de bevolking.

door Manus van Gent

De woonplaats Amerongen, van Van de Bosch, gaf in Rhenen geen problemen. De nieuwe wethouder treedt aan bij het 750-jarig bestaan van de stad. Een uitstekend moment om als bestuurder onder de mensen te komen en kennis te maken.

Ook motieven van persoonlijke aard speelden mee. Bij haar aantreden in de coalitie had zij bepaalde doelstellingen. Die bleken niet te vervullen, de coalitie wilde er niet aan. Het ging vooral om beleidsgebieden recreatie, natuur, monumentenbeleid etc., maar in Rhenen bestond hiervoor weinig draagvlak, dus amper prioriteit.

Betty van den Bosch: ,,Er wordt erg hard gewerkt door het bestuurlijk apparaat, met alle respect. Maar soms had ik het idee alleen maar de voorgezette, hapklare brokken te mogen doorslikken. Innoveren is meer mijn aard, alleen beheren ligt me minder. Eigenlijk kon ik er mijn ei niet kwijt en na lang nadenken leek het me beter om afscheid te nemen.

Ik zal vooral Elst missen, en vind het spijtig dat ik het Multi Functioneel Centrum niet kan afronden. Er moeten keuzes gemaakt worden in Rhenen, en de conservatieve bestuurs-sfeer heeft dringend verlichting nodig.”

Hoe ziet Van de Bosch de toekomst in Amerongen? Ze neemt even afstand. Het is niet altijd makkelijk geweest. De deelname aan meerdere colleges maakte haar kritischer over gemeente-politiek en gelieerde instanties.

Burgerparticipatie

Zo kijkt ze met verbazing naar ontwikkelingen in de Gemeente Utrechtse Heuvelrug, met een heldere Amerongse bril. ,,Er gaan geruchten dat de zorgvuldig geselecteerde en aangelegde rotondes in Amerongen weer gaan veranderen. Hoezo, burgerparticipatie? Hoezo, respect voor kunstenaar? En verder de grote rotonde, bij de sportvelden. Veel geld, veel lichtvervuiling, veel bomenkap en lelijk weggewerkt… en dat is dan alleen maar de entree. Hoe moet de Poort dan wel worden? We moeten eens goed kijken naar de stadjes Heusden en Veere, daar zie je hoe cultureel erfgoed intact bleef. Zo wil ik het ook voor Amerongen bekijken.”

Van de Bosch wil blijven werken, dicht bij mensen en met mensen. Als mediator tussen bestuur en cultuurinstellingen bijvoorbeeld, of als representant van het Nationaal Park.

advertentie
advertentie