Dorp met veel winkels

21 februari 2008 om 00:00 Nieuws

Het boekje op A5 formaat, ooit uitgegeven door de VVV, bevat een kostelijke collectie oude advertenties en tevens een artikel over de wetenswaardigheden van Maarn en Maarsbergen. ‘Maarn, een verscholen dorpje aan den voet van de Stichtse Heuvelrij’ is de titel van dit verhaal dat begint met een gedicht van Jacob Cats en vervolgt met ‘Veen en ijdel zand zou het ook zijn, waar nu het stille Maarn ligt....’

Deze week kreeg ik een erg leuk boekje aangeboden dat thuishoort in de verzameling van iedereen die belangstelling heeft voor de middenstand van weleer.

Beeldbepalende middenstand

Het Maarn en Maarsbergen van toen is wel even iets anders dan het ‘beeldkwaliteitsplan’ waarvan de inhoud nu van oor tot oor door de dorpen gonst. Veel winkels waren er ooit; het boekje meldt een: ‘behangerij, een electrische smederij, een snoepwinkel, een schoenmakerij, een fotograaf, een boter, kaas en eieren handel, een - hét - ‘adres voor ‘fijne vleeschwaren’ of wat denk u van de firma C. van Beek in Maarsbergen voor ‘prima Amerikaansche petroleum’. En dat allemaal in dat kleine dorp waar het nu behelpen is in de buurtsuper, de treinkaartjes worden verkocht bij de drogist en waar dankzij het ‘kwaliteitsafnameplan’ van TPG tevens het postkantoor gevestigd is. Het enige ‘maar’ aan het boekje is het feit dat er vrijwel geen enkele advertentie of andere bijdrage gedateerd is. Jammer, het maakt de publicatie als bron voor verder onderzoek naar de middenstand minder bruikbaar. Uit een citaat over Maarn en Maarsbergen als toeristisch dorp blijkt dat die bijdrage in ieder geval vóór 1949 geschreven is. In dat jaar werd de Doornse tram vervangen door een buslijn.

‘….doch zij, die boven het getuf een flinke wandeling prefereeren, kunnen deze maken door b.v. per tram te gaan van Utrecht naar Doorn om vandaar de wandeling te beginnen, die wel de moeite waard is....’.

Nicole van der Schaaf

advertentie
advertentie