Bezoekerscentrum ‘ingetakeld’

14 februari 2008 om 00:00 Nieuws

Over zes weken zal de bezoekersruimte zijn ingericht en open gaan. Vanaf 1 april start Het Kasteel het seizoen, waarin dit Centrum een belangrijke rol gaat spelen. Alle betrokkenen bij beheer en restauratie van Kasteel Amerongen waren er bij aanvang van de werkzaamheden van overtuigd dat de omwonenden kennis moesten kunnen nemen van de ontwikkelingen rond het Kasteel zodat ze zelf zouden kunnen zien hoe het gaat met de restauratie, de collectie en het interieur. De totale mega-restauratie van Kasteel Amerongen vergde immers nog ruim twee jaar. In september 2007 werd besloten om per 1 april een vrijstaand, compleet bezoekerscentrum op het terrein in te richten. Vier grote keten, samen een doorlopende ruimte van 60 m2, tussen de oostelijke muren en mooi gelegen onder de stoere beuk op het Buitenplaatsterras. De toegang naar het info-centrum is gepland via de hoofdingang, en dan langs de oostelijke binnenmuur, bij de bouwplaats. Om alles voor 1 april klaar te hebben moet nog heel hard gewekt worden.

Inwoners krijgen hun kasteel terug AMERONGEN - Bij een oranje zonsopgang , met nevel over de uiterwaarden, werd op 12 februari in alle vroegte een compleet bezoekerscentrum voor Kasteel Amerongen op het terrein getakeld. De Firma Brouwer compleet met mammoetkraan en de mannen van Jurriens, wisten het karwei binnen twee uur te klaren. Toen stonden vier grote keten strak in gelid.

door Manus van Gent

In gesprek met Willem Brouwer, medewerker Kasteel Amerongen: ,,Dit nieuwe centrum is een eerste stap om de Utrechtse Heuvelruginwoners en vooral de Amerongse bevolking Het Kasteel “terug” te geven en hen meer te betrekken bij het wel en van Het Kasteel.

De culturele activiteiten via dit centrum zullen de dynamiek van Amerongen vergroten (ook in het kader van het project: de Toekomst van Amerongen).

Het centrum wordt gratis toegankelijk en is startplaats van rondleidingen door de tuinen en het Kasteel onder restauratie. Hiervoor zijn vanuit het Rijk en de Provincie subsidies ontvangen zodat alle bezoekers kunnen zien wat er gebeurt en hoe dat gaat.”

De restauratie

De grote opknapbeurt vordert gestaag en het proces ligt op schema. Financieel bestaat in de de private sfeer nog enig tekort, dat veel aandacht krijgt. Er zijn soms wat tegenvallers, zoals balklagen die, meer dan verwacht , bleken aangetast. Het nieuwe bezoekershuis toont de bewoningsgeschiedenis, het bouwkundig restauratieproces en installatietechnische aspecten.

Vooral de unieke interieur en kunstcollectie komt in beeld. De VVV wordt niet beconcurreerd, integendeel, er valt weer meer te promoten in de regio dankzij dit centrum. De bezetting van het info-centrum bestaat in principe uit deskundige vrijwilligers. Wie belangstelling heeft kan contact opnemen met info@kasteelamerongen.nl.

advertentie
advertentie