Kortverband-zusters gezocht

Nieuws

Zuster Dorien Peet, eerste leidinggevende diacones, legt uit hoe de gemeenschap tot de kortverband-versie van de diacones is gekomen: ,,Het is allereerst onze missie om mensen de gelegenheid te geven en hen te stimuleren om zich aan God toe te wijden. Daarnaast willen we natuurlijk dat ons werk doorgaat. De conclusie dat de kortverband-diacones hier een antwoord op zou kunnen zijn, hebben we weloverwogen getrokken. We hopen tegelijkertijd dat we hiermee de drempel tot de levenslange verbintenis verlagen.”

Levenslange verbintenis drempel AMERONGEN - Vrouwen die hun leven toewijden aan God. Vrouwen die daarom afzien van een huwelijk, een gezin, een inkomen en maatschappelijke carrière. In Amerongen wonen er nog achttien en elders nog twee: samen vormen zij de (protestantse en interkerkelijke) gemeenschap van Zendings-Diaconessen. Een gemeenschap die, vanwege vergrijzing en het uitblijven van nieuwe intreden, steeds kleiner wordt. Reden voor de zusters om te zoeken naar nieuwe manieren om hun werk voort te zetten.

Want die levenslange verbintenis blijkt een onoverkomelijke drempel voor veel vrouwen.

Het is in deze tijd sowieso niet erg gebruikelijk meer om je ergens voor je leven aan te verbinden. Tegelijkertijd is er een tendens waar te nemen dat mensen voor een afgebakende periode van toewijding kiezen; die tendens is bijvoorbeeld ook te zien op het zendingsveld. Daarom is de verwachting dat de gemeenschap met deze vorm meer aanwas krijgt. Kortverband-diaconessen wijden hun leven voor minimaal twee jaar aan de gemeenschap. Ze krijgen een kamer in het Zendings-Diaconessenhuis en draaien mee als diacones. Het uniform dragen ze niet. Afhankelijk van talenten en persoonlijke voorkeur zetten kortverband-diaconessen zich bijvoorbeeld in voor kinderen en jongeren, hulpbehoevende gezinnen of in conferentiecentrum Bethanië. Daarbij krijgen zij de mogelijkheid om opleiding en toerusting te ontvangen. Van kortverband-diaconessen wordt niet verlangd dat ze alles opgeven wat ze hebben. Het Zendings-Diaconessenhuis biedt hen een minimum salaris om dat mogelijk te kunnen maken. Per week is voldoende vrije tijd om elders door te brengen; bijvoorbeeld bij familie of in een eigen huis als daar sprake van is. Je leven aan God toewijden als diacones is een fundamentele keuze. Het ervaren van een roeping is dan ook essentieel voor diaconessen. Voor kortverband-diaconessen ligt dit natuurlijk iets anders, maar het blijft een hele stap. Daarom vraagt de gemeenschap van een kortverband-diacones dat zij ervan overtuigd is dat God haar vraagt om Hem te dienen en dat ze het verlangen heeft om haar leven voor deze periode volledig aan Hem toe te wijden. Het is een grote verandering in het beleid. Toch doet het niets af aan de visie van het diacones-zijn, waarbij het ‘levenslange’ zo’n belangrijk kenmerk is. Zuster Dorien:,,Het wijden van je leven aan de Heer is een kwestie van innerlijke instelling, die je zowel binnen als buiten de gemeenschap geacht wordt uit te leven. Bovendien blijft de mogelijkheid bestaan om de periode van toewijding een aantal malen te verlengen of de tijdelijke toewijding in een permanente te veranderen.”

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 23 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30