Politiek laat agenten29in de steek

7 februari 2008 om 00:00 Nieuws

‘2008 begint knap onrustig’, ‘illegaal vuurwerk richt ravage aan’, ‘dronken zonder rijbewijs op een gestolen brommer’ en ‘politie trekt wapenstok in oudejaarsnacht’. Zomaar wat berichten in de eerste edities van de krant in 2008. In diezelfde krant vinden we een samenvatting van de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Naafs. Hij heeft het over ‘minpuntjes’ in de openbare orde en we gaan daar het komende jaar verder aan werken om die te voorkomen. Een citaat uit zijn toespraak: ‘Ik hoop dat degenen die al dan niet onder invloed van drank een dergelijk hufterig gedrag vertonen, nog eens achter hun oor krabben als ze zelf de brandweer nodig hebben’ Ook de mannen en vrouwen van de politie mochten een dankwoord in ontvangst nemen, die hadden het best wel zwaar gehad. Deze uitspraken konden vanzelfsprekend rekenen op algehele instemming van de raad en daarmee was voor iedereen de kous voor af en kon men verder borrelen. De agenten kunnen het buiten het Pleiade verder zelf wel oplossen. Dat moet zo’n beetje de gedachte zijn geweest, want het zijn diezelfde agenten die in de raadsvergadering van 31 januari door de Utrechtse Heuvelrug in de kou zijn blijven staan. De motie van de SP, om de politieacties te steunen, werd met grote meerderheid verworpen. De gemeente Utrechtse Heuvelrug lijkt, zoals vaker voorkomt, voor een dubbeltje op de eerste rang te willen zitten. Dat mag natuurlijk.

Waar ik mij echter aan stoor, is dat er bij de stemming kennelijk afwegingen gemaakt zijn die helemaal niets met de inhoud van de motie te maken hebben. De coalitie en de oorsprong van de motie lijken belangrijker dan goed gemotiveerde politieagenten op straat. Ineens is het belangrijk om de eigen partij in Den Haag niet af te vallen, men kijkt met een schuin oog naar elkaars stemgedrag om de coalitiebelangen niet in gevaar te brengen.

Een politieambtenaar heeft bij de uitvoering van zijn werk dit soort keuzes niet. Hij zal van dit circus ook niet veel snappen, hij ziet echter wel een gemeenteraad die dag en nacht een beroep op hem doet om de ambities met betrekking tot veiligheid op straat in onze gemeente, waar te maken. Als hij daar een passend salaris voor vraagt, geeft diezelfde gemeenteraad helaas niet thuis. Sterker nog, praten over geld is ineens banaal, de discussie moet gaan om ‘herstel van aanzien’ en respect. Kennelijk staat het politiewerk niet in aanzien bij deze gemeenteraad, gezien het bedroevend slechte voorbeeld van respect dat zij geeft door de motie niet te steunen. Bij monde van de SP vroegen de agenten slechts om steun in hun strijd om een rechtvaardig loon. Ze hebben deze steun niet gekregen. Ik hoop dat degenen die al dan niet onder invloed van twijfelachtige belangen, dergelijk stemgedrag hebben vertoond, nog eens achter hun oor krabben als ze de politie nodig hebben.

Martin Jacobs

Maarn

advertentie
advertentie