Zitvolleyballers: 2-3 na thriller

7 februari 2008 om 00:00 Nieuws

Unitas

Volleer en VCH (d), Unitas en Spirit (h) op kop HEUVELRUG - Het blijft goed gaan met VC Heuvelrug (h). Nu werd OKV 3 in eigen huis verslagen (0-3). De dames deelden de punten met Werkhoven (2-2). Volleer pakte in zijn thuisprogramma een set tegen Cito 2 (heren, 1-3) en 3-0 winst tegen Nesselande 5 (d) De zitvolleyballer verloren van Twente ‘05 een thriller met 2-3. Unitas rekende af met Livoc (3-0). De dames van Spirit wonnen van Utrecht 5 met 3-1 vertrekken, terwijl de heren Taurus 5 afserveerden (0-0).

Hoe belangrijk servicedruk is bewees Unitas in de wedstrijd tegen Livoc. De eerste keer leverde dat winst in de eerste set op toe de stand van 6-6 naar 19-11 werd getild. Henk Hardeman: ,,Die voorsprong brachten we met 25-21 naar de finish. Daarna nam Livoc een voorsprong van vier punten, die we tot 17-21 niet wegkregen. Met hard werken kwamen we juist op tijd toch langszij. Jacco van Elst prikte slim het laatste punt op 27-25 binnen.’’ Dezelfde Van Elst bracht Livoc de genadeklap toen hij van 5-4 naar 15-4 serveerde. Met 25-18 boekte Unitas zijn tiende 3-0 zege. Een unicum, volgens Hardeman. Unitas staat nu alleen aan kop.

Spirit

Spirit moest uitwijken naar Steinheim in Doorn. Dat inspireerde de dames van Klif Roest Spirit om vol enthousiasme de wedstrijd tegen Utrecht 5 te spelen. Mieke Krol en Nadja de Goede sloegen veel ballen binnen de lijnen en zo werd de eerste set werd gewonnen met 25-23. In de tweede set werd Utrecht weggespeeld (25-14). Utrecht wisselde en Spirit werd gemakzuchtig. Toen Spirit weer de juiste aanpak had gevonden was het te laat (20-25). Het fanatisme werd vanaf het begin van de vierde set opgepakt toen Hester van Leeuwen met een indrukwekkende serviceserie een gat had geslagen, kwam de winst (25-17) niet meer in gevaar. Met deze overwinning heeft Spirit wat afstand van de gevaarlijke zone genomen.

Volleer

De heren waren gastheer voor Cito 2, de lijstaanvoerder die nog slechts twee sets had verloren. Volleer maakte er elke set een afzonderlijke wedstrijd van, met als doel: ten minste één set te winnen. In de eerste set leek die opzet al te slagen maar na 10-5 nam Cito het initiatief over en haalde de set met 21-25 binnen. In de tweede set hield Volleer de voorsprong zelfs vast tot 21-19 voordat Cito orde op zaken stelde. Na een weggegeven derde set (15-25) rechtte Volleer nog één keer de ruggen. Cito’s tweede spelverdeler was wat kleiner dan zijn voorganger en daar profiteerden de aanvallers van Volleer optimaal van. Erik Smit serveerde de laatste twee punten voor 25-20. Volleer had deze set volkomen verdiend gewonnen.

De dameswedstrijd tegen Nesselande 5 duurde in feite slechts één servicebeurt. Toen had Léonie Beishuizen 9-0 op het scorebord gezet. Die eerste set werd met 25-9 gewonnen, waarna coach Hans van Dijk al zijn speelsters in het veld kon brengen. Ook in de tweede set een start die 10-1 op het scorebord bracht. Een slordig spelend Volleer liet Nesselande nog tot 25-18 terugkomen. Datzelfde gebeurde na 14-5 in de derde set. Nesselande rommelde wat tot 17-13, waarna Volleer het genoeg vond. Met 25-15 werd de set opgeëist en de koppositie veiliggesteld. VTC Woerden 3 heeft evenveel punten, maar een slechter setquotiënt.

Zitvolleybal

Volleer - Twente ‘05 was een herhaling van de finale om het NK van april. Twee volledig aan elkaar gewaagde teams maakten er een spectaculaire wedstrijd van die met 18-20 in de vijfde set door Twente ‘05 werd gewonnen. De spanning werd meteen al in de eerste set hoog opgevoerd. Op 22-24 leek Twente te gaan winnen, maar dat lukte uiteindelijk pas na 29-31. Ook de tweede set was tot 6-7 gelijkopgaand. Toen kreeg Joze Banfi een gele kaart en raakte Volleer de kluts volledig kwijt. Pas bij 11-23 waren de gemoederen wat bedaard, maar moest Volleer de set met 18-25 afgeven. Getergd startte men de derde set en Twente had pas bij 14-4 een antwoord. De scheidsrechter, die de wedstrijd totaal niet aanvoelde, gaf Banfi opnieuw geel, waardoor het 22-22 werd. Nu kostte dat Volleer niet de set (25-23). De spanning werd nog opgevoerd, nadat Volleer de vierde set op 27-25 in de wacht had gesleept, opnieuw na een gele kaart. De wedstrijd, die eigenlijk geen winnaar verdiende ging in het laatste bedrijf naar Twente (18-20).

VC Heuvelrug

Irene 4 was vorige week de laatste ‘gemakkelijke’ tegenstander. Tegen OKV 3 in Harmelen moest VCH vol aan de bak. Coach Jonathan Kits stelde opnieuw een gewijzigde basis op en VCH startte goed met een snelle 4-9 voorsprong. Hans Bouman: ,,Deze voorsprong gaven we niet meer weg (20-25). Daarna werd gewisseld en VCH blijkt steeds minder lang nodig te hebben daarop in te spelen. Ook met deze opstelling hetzelfde resultaat (20-25) bereikt.’’ Ook in de derde werd gewisseld. Wat moeizamer spelend liet VCH tot 17-17 OKV in de buurt blijven. Toen bracht een tempoversnelling opnieuw 20-25 op het scorebord. Zaterdag komt Volleer 2 op bezoek. In deze derby is altijd van alles mogelijk.

Werkhoven heeft als enige nog een lage zaal met lijnen tegen de muur. ,,We hadden daarop getraind door banken rond het veld te leggen,’’ vertelde Lianne Kroone. Het had geholpen, want VCH, opnieuw met Carolien Oome voor de geblesseerde Gemma van Oostrom en Jenny Blokpoel als spelverdeelster, greep de eerste set met 18-25. ,,Daarna hadden we veel moeite met de service van Werkhoven en kwamen we niet verder dan tweemaal 25-22.’’ In de laatste set nam VCH opnieuw het initiatief, kreeg een voorsprong van twee punten die men hardnekkig verdedigde. Lianne Kroone: ,,Vera Blokpoel stond met haar smashes aan de basis van de 21-25 setwinst. We zijn de eerste ploeg die een punt uit Werkhoven meenamen.’’