Werkhofgemeenschap bindt religies samen

31 januari 2008 om 00:00 Nieuws

DOORN/REGIO – In de voormalige priorij Gods Werkhof in Werkhoven waar de Monialen Augustinessen een besloten leven leidden, is na vertrek van de zusters in 1997 het gebouw gekocht door de Stichting Samaya (ontmoeting), als conferentiecentrum voor reflectie en bezinning. De leden van de Werkhofgemeenschap, op dit moment 115, maken iedere zondagmorgen vanaf 10.00 uur gebruik van de kapel. Zij zijn afkomstig uit onder andere Driebergen, Zeist, Doorn en Langbroek.

door Bertie Stierhout

De zusters Augustinessen zetten vanaf de zeventiger jaren van de vorige eeuw de deur van het klooster naar de wereld wijd open. Vele mensen van allerlei herkomst vonden er gastvrijheid en stilte en geleidelijk aan gingen zij hun bijdrage leveren aan de gang van zaken in het huis. Daardoor kregen de vieringen een oecumenisch karakter en daaruit ontstond de Werkgemeenschap.

Cor Spithoven, na 40 jaar gepensioneerd pastor uit Zeist ging na zijn pensionering op zoek naar iets waar hij zich helemaal thuis zou kunnen voelen. Spithoven: ,,Wij vallen buiten de officiële kerkelijke kaders maar het gaat ons er niet om ons af te zetten tegen gevestigde parochies. Wij zijn geen kerkje naast de kerken maar staan open voor ieder die naar iets anders op zoek is waar hij zich thuis wil voelen.”

De wekelijkse vieringen in de kapel worden geleid door zowel katholieke als protestante voorgangers. De vieringen zijn van Schrift en Tafel en zij worden muzikaal begeleid. ,,Wij zijn hoofdgebruiker van het gebouw en huren zaaltjes voor bijvoorbeeld een leeskring of lezingen over actuele onderwerpen. Daarnaast is de onderlinge ontmoeting en het meeleven met elkaars wel en wee van groot belang. Op de laatste vrijdag van de maand is er een maaltijd voor iedereen, gevolgd door een presentatie in woord of muziek. Tijdens iedere viering wordt een collecte voor een bijzonder project gehouden”, besluit de pastor.

Adres Werkhofgemeenschap: Hollendewagenweg 20, Werkhoven. Info:tel.0343-539030. E-mail:werkhof@xs4all.nl

advertentie
advertentie