‘Niet goed uitgerust voor grote calamiteiten’

31 januari 2008 om 00:00 Nieuws

De veiligheid in de Utrechtse Heuvelrug en de aangrenzende gemeente Wijk bij Duurstede daar valt best nog één en ander aan te verbeteren. Veiligheid gaat in dit geval over grote calamiteiten. Volgens de Wijkse burgemeester Swillens zijn de gemeenten niet voldoende uitgerust om bij grote calamiteiten snel en daadkrachtig op te treden. ,,De inwoners krijgen nu nog te veel voorgespiegeld dat ze rustig kunnen gaan slapen en wij wel voor ze zorgen. De mensen denken dat ze snel geïnfomeerd en geëvacueerd worden, maar dat is helemaal niet zo, daar moeten we mensen goed op voorbereiden.” Een behoorlijke uitspraak van Swillens, waar burgemeester Naafs aan toevoegde dat de veiligheid niet alleen maar een ding van de burgemeester is, maar ook van de wethouders. ,,Als ik op vakantie ben moet een wethouder het opvangen, iets dat in Nederland behoorlijk onderschat wordt.” Wethouders zijn daar niet voor opgeleid. De incidenten in de Utrechtse Heuvelrug de laatste anderhalf jaar werden volgens Naafs wel goed opgevangen. Als voorbeelden noemde hij de bermbranden bij de A 12, en een bommelding bij het spoor in Driebergen. Maar Swillens hield vol dat wanneer het om een echt grote crisis gaat de burgemeester dat niet kan leiden. Daar is hij niet voldoende voor opgeleid. ,,De burgemeester is er meer voor voorlichting en nazorg. Nazorg komt nu amper aan de orde bij de opleiding.” Bij een grote crisis zou wat betreft Swillens, een deel van het werk weg moeten bij de burgemeester en een regionaal team de leiding op zich moeten nemen. Naafs vindt dat op dat soort momenten de burgemeester vooral een soort burgervader moet zijn die de mensen steunt en helpt.

AMERONGEN - Burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en burgemeester Guus Swillens van Wijk bij Duurstede waren afgelopen donderdag in gesprek in de Politieke Gelagkamer van radio 90FM in restaurant Buitenlust in Amerongen. Wie een flinke discussie over veiligheid verwachtte kwam bedrogen uit. Maar de burgervaders deden wel een paar noemenswaardige uitspraken.

door Marleen Meijer

Donderdag 31 januari zijn Jaap Broekhuizen, directeur van de wbv en Jaap Hulsmann, directeur van Stichting Kasteel Amerongen te gast in de Gelagkamer en praten over de toekomst van Amerongen.

advertentie
advertentie