Ingezonden

17 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Sociaal en niet-commercieel

De CDA-fractie wil van de Regionale Sociale Dienst in Zeist concrete cijfers over het minimabeleid over 2007, een overgangsjaar waarvan het effect niet helder is. Het CDA weet niet of de gemeente Utrechtse Heuvelrug voor 2008 wel zo ruimhartig is (de regeling van 2007 loopt door) als het door het college ingeschakelde NIBUD voor 2007 concludeert. De fractie vraagt het college in maart aanstaande met precieze cijfers over 2007 te komen - om hoe veel huishoudens gaat het, die het in 2007 moeilijk hebben gehad èn die het voor 2008 nog zwaarder zullen krijgen (door eigen risico ziektekosten en hogere uitgaven levensmiddelen). Ook kan de voorlichting over het minimabeleid beter. Brochures van de gemeente over het minimabeleid zijn niet voorhanden. En van - de hoe goed ook bedoelde - formulierenbrigade (mbo-ers die integreren) kan niet verwacht worden dat zij ter plaatse klanten zeer deskundig te woord staan. Een bezoek aan de RSD in Zeist zal vaak toch nodig zijn. Vandaar dat het CDA ook gevraagd heeft het aanstellen van een minimaconsulent voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug opnieuw te overwegen.

Het CDA heeft ook aandacht gevraagd voor gebruiksvergoedingen, leges en kosten van nutsvoorzieningen voor niet-commerciële verenigingen, die in het algemeen belang bijdragen aan een leuk evenement. Deze lasten tellen zwaar, juist bij clubs die geen subsidie ontvangen.

Ook benadrukte het CDA dat het recht van mantelzorgers op een belastingvrije tegemoetkoming van € 250,--- per jaar betere publiciteit van de gemeente verdient. Het gaat om mensen die iemand verzorgen die beschikt over een indicatie voor extramurale awbz-zorg voor een periode van ten minste zes maanden. De mantelzorger vervangt een professionele kracht!

Nadere informatie: Nynke van Amerongen-Huizenga, tel. 51 78 34 of 06 511 802 20; eMail : nynkevanamerongen@cdautrechtseheuvelrug.nl

Nynke van Amerongen-Huizenga

Fractieleider CDA

advertentie
advertentie