Kerstbomenvuur in Maarn

3 januari 2008 om 00:00 Nieuws

MAARN - Dankzij bereidwillige medewerking van brandweer en gemeente gaat ook in 2008 de traditionele kerstboomverbranding in Maarn gewoon door. Het spektakel is ditmaal op donderdag 3 januari op de Koeheuvels aan de noordzijde van Maarn. Deze datum is eerder dan anders, waardoor nog meer kerstbomen zijn te verwachten en er zo een extra groot nieuwjaarsvuur ontstaat.

‘Omdat we de kerstboomverbranding combineren met de vaste oefenavond van de brandweer op donderdag, is de traditie in 2008 vlak na nieuwjaar. Veel mensen willen hun kerstboom toch in de eerste week van januari de deur uit hebben,’ zo verklaart Astrid Willemsen, voorzitter van Oranjevereniging Maarn-Maarsbergen. Een week later staan er – ook volgens ervaring van de gemeente – al veel bomen bij het vuil met bijkomende werkzaamheden.

Even leek het erop dat het kerstbomenvuur in Maarn aan verordeningen ten onder zou gaan. Maar burgemeester Naafs die vorig jaar als nieuwe burgervader zelf aanwezig was, genoot van de sfeer en gezamenlijke aanpak van brandweer en Oranjevereniging. Hij toonde zich dan ook voorstander om dit gebruik in ere te houden. Ook de gespondorde oliebollen en warme chocolademelk zullen dit jaar niet ontbreken (met dank aan Motel Maarsbergen en Bakkerij Van den Pol).

‘Met het kerstbomenvuur op 3 januari, verwachten we dit jaar heel veel bomen uit Maarn en omstreken,’ zegt Willemsen van de organiserende Oranjevereniging. ‘Bovendien valt 3 januari in de schoolvakantie, waardoor we rekening houden met extra kijkers. Want kinderen mogen dan toch vaak wat langer opblijven.’ Om de veiligheid te garanderen, mag de Oranjevereniging al jaren vertrouwen op de medewerking van de brandweer. Zij waken tijdens het spektakel voor de (brand)veiligheid van alle toeschouwers en uiteraard de omliggende natuur. Willemsen: ‘Zonder hun beschikbaarheid, zouden we voor deze actie absoluut geen toestemming krijgen. Daarom alle lof voor onze brandweerlieden!’

Alle bomen verzamelen

Het inzamelen van de kerstbomen aan de Koeheuvels start donderdag om 18.30 uur. Zoals gebruikelijk krijgt iedereen een lootje per ingeleverde boom. De brandweer maakt de stapel en ontsteekt het nieuwjaarsvuur rond 19.15 uur. Aansluitend is de verloting, waarbij deelnemers leuke prijzen kunnen winnen uit handen van de burgemeester of een van de wethouders. Bovendien is er een extra prijs voor de persoon die de meeste bomen inlevert.

Inwoners van Maarsbergen kunnen hun bomen vanaf 18.00 uur inleveren bij de vrachtwagen van Wolfswinkel bij de kerk.

advertentie
advertentie