Overzicht volleybalseizoen

3 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Unitas

HEUVELRUG- Vrijwel halverwege de volleybalcompetitie hebben bijna alle ploegen uit de Heuvelrug goede perspectieven. Met uitzondering van Dames 1 van Spirit en Heren 1 van Volleer zijn er volop perspectieven voor een hoge klassering met mogelijk een kampioenschap of een promotie.

Het duurde even voordat Unitas deze competitie op stoom kwam. De puntendeling in de eerste wedstrijd tegen Werkhoven maakte de Doornse heren niet nerveus, want daarna werd alleen nog puntverlies geleden tegen mede-koploper Vives 3 (2-2) en verloren van VC Heuvelrug. De laatste vijf wedstrijden werden zelfs zonder setverlies gewonnen. Deze competitie zal tot het laatst spannend blijven getuige de stand: 1: Unitas 10-16; 2. Vives 3 10-16; 3. VC Heuvelrug 10-15; 4. Kromme Rijn 10-12; 5. Irene 4 10-10; 6. Volleer 2 10-10. Aan het einde van de competitie bepaalt bij gelijke stand het setsaldo en dat is momenteel van Unitas veruit het beste: slechts zeven sets gingen verloren, tegen de 12 van Vives 3 en 13 van VCH. Alleen de kampioen promoveert, de nummer 2 speelt promotiewedstrijden.

Spirit

De Driebergse heren doen het verrassend goed. Na een aarzelend begin met twee gelijke spelen stoomde Spirit op naar de koppositie. Lijstaanvoerder Nsselande 6 werd in eigen huis zelfs gedecideerd met 0-3 verslagen. Pas vorige week werd de eerste nederlaag, tegen concurrent Bourgondië 2, geleden. Ook in deze tweedeklaspoule is het spannend. Spirit strijdt volop mee om de twee promotieplekken. De stand: 1. Nesselande 6 11-16; 2. Bourgondië 2 9-15; 3. Spirit 10-15; 4. Utrecht 4 10-13.

De dames van Spirit, dit seizoen ontstaan uit een samenwerkingsverband met de dames van Unitas uit Doorn, die vorig seizoen promotie naar de eerste klas verdienden, startten onverwacht sterk. Hoe de grote stap van de top van de derde klas naar de eerste klas zou uitpakken werd al snel duidelijk: Spirit voelde zich thuis op het hogere niveau. Alleen het spelen van ‘de vijfde set’ heeft Spirit nog niet goed onder de knie, vier van de vijf gingen er verloren waaronder die tegen koploper DOSC. Ook de winst op nummer drie, Taurus 6, mocht er zijn. Lange tijd draaide Spirit me vlak onder de top, maar door blessures is de ploeg nu wat weggezakt. De middenmoot staat dicht bij elkaar, één overwinning en men staat nummer vier.

Volleer

Na de verjonging in de dames ploeg, die twee seizoenen geleden werd ingezet, maakte Volleer vorig jaar een moeilijk seizoen door. Maar dit seizoen is onder leiding van coach Hans van Dijk de opgaande lijn duidelijk zichtbaar, ook al speelt men nog niet een constant niveau. Na twee gelijke spelen en verlies tegen DVC 3 staat Volleer op de tweede plaats, die recht geeft op promotie. Ook in de beker doet Volleer nog volop mee en heeft de ploeg de mogelijkheid om ver te komen. De stand in de tweede klasse D: 1. DVC 3 10-16; 2. Volleer 10-15; 3. VTC Woerden 3 10-15; 4. NVC 4 9-12; 5. Protos 5 10-12.

De heren missen door het vertrek van Eelco van Doornspeek en Jeroen Besseling tee geroutineerde spelers. Paul Tollenaar en Jos de Fluiter zijn hun vervangers en voor hen is het leerproces in volle gang. Volleer is minder stabiel dan vorig seizoen. Het gevolg is dat er soms sets verloren gaan, die vorig jaar gewonnen zouden zijn. Wanneer Volleer erin slaagt een trainer voor dit team te vinden – momenteel neemt spelverdeler Erik Smit de trainingen op zich, een ongewenste situatie – is er volop perspectief voor groei naar een beter niveau. Momenteel bivakkeer Volleer op de zevende plaats, maar het heeft de punten nodig om zich te kunnen handhaven.

Zitvolleybal

Vanwege de voorbereiding van het Nederlands Damesteam, dat een stage zou afwerken in China of de USA is de zitvolleybalcompetitie tot 12 januari stilgelegd. Helaas ging de stage niet door, zodat het enige voordeel nu is dat geblesseerde spelers de gelegenheid krijgen zich te herstellen. Met twee nieuwe spelers is landskampioen Volleer matig begonnen aan de competitie, maar de inpassing gaat snel en Volleer is inmiddels opgeklommen naar de derde plek, één punt achter Holyoke. Plaatsing voor de play-offs mag geen probleem zijn. Stand: 1. Twente ’05 6-25; 2. Holyoke 6-21; 3. Volleer 6-20; 4. Mikro Electro 6-16.

VC Heuvelrug

Na een aantal jaren waarin VC Heuvelrug bouwde aan een nieuw herenteam – de fusie van Musketiers en SVA tot VC Heuvelrug gaf daaraan een extra impuls – werpt dat nu zijn vruchten af. De heren van VC Heuvelrug draaien uitstekend mee in de competitie. De derby’s tegen Unitas en Volleer 2 werden overtuigend gewonnen. Daar stonden (halve) uitglijders tegen OKV 3 en Werkhoven tegenover. De wedstrijd tegen medekoploper Vives 3 kwam misschien te vroeg, pas in de allerlaatste wedstrijd kan revanche worden genomen. Voor de stand: zie bij Unitas.

Ook de dames van VC Heuvelrug draaien goed mee. De inpassing van jonge speelsters verloopt volgens plan. Koploper Majella was tweemaal te sterk evenals Spirit 2. Desondanks is een positie in de top van de ranglijst bereikt. De doelstelling is (nog) niet om mee te doen voor promotie. Toch zal VC Heuvelrug daar steeds dichterbij komen. Stand: 1. Majella 3 11-17; 2. Werkhoven 10-16; 3. Spirit 2 10-15; 4. VC Heuvelrug 11-15; 5. Bourgondië 2 10-13.

advertentie
advertentie