,,Het sociaal netwerk werkt’’

27 december 2007 om 00:00 Nieuws

Een mooie kerstgedachte om hier iets aan te doen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan want hoe kom je in contact met mensen uit deze doelgroep?

AMERONGEN - In de dagen voor het Kerstfeest ontvangen veel mensen één of meer kerstpakketten. Op deze manier laten bedrijven en organisaties hun waardering blijken voor hun medewerkers en vrijwilligers. Er is een behoorlijke groep mensen, die op deze manier nooit voor een pakket in aanmerking komt terwijl juist zij een extraatje heel goed kunnen gebruiken. door Piet Hopman

Sociaal vangnet

Sinds een paar jaar functioneert in Amerongen een samenwerkingsverband van organisaties die actief zijn op het terrein van hulp aan minder bedeelden. Dit netwerk bestaat uit mensen die betrokken zijn bij Maatschappelijk werk, Vluchtelingenwerk, de Woningbouwvereniging, de Diaconieën, de Regenboogschool, het meldpunt WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) het ROC (Regionaal Onderwijs Centrum) en het Zendings-Diaconessenhuis. Ieder heeft vanuit zijn eigen betrokkenheid contact met mensen in het dorp.

Het doel van het netwerk is te weten waar nood is om zo veel mogelijk gerichte hulp te kunnen bieden. Langs deze weg is een lijst samengesteld van mensen waarvan men weet dat een extraatje heel welkom is. De hulpverleningsorganisaties stellen geld beschikbaar, waarmee een verantwoord en feestelijk pakket is samengesteld.

Het komt ook in dit dorp voor dat mensen geen geld meer hebben voor hun eerste levensbehoeften. In die situatie is er de mogelijkheid om samen met iemand van het netwerk boodschappen te doen. Een belangrijk aspect bij het bieden van hulp is mensen in hun waarde te laten en met hen te werken aan oplossing van de problematiek. De tijd van ‘wij helpen maar dan moet jij aan onze voorwaarden voldoen’ ligt ver achter ons.

‘Taalmaatjes’

Er gebeurt veel meer om mensen te helpen zelf hun weg in het leven te vinden. Elke maandagmiddag is er taalles in het Zendings-Diaconessenhuis en er zijn ‘taalmaatjes’: vrijwilligers uit Amerongen en omgeving die allochtone dorpsbewoners helpen om zich in die lastige Nederlandse taal verstaanbaar te leren maken. Zo’n één op één contact werkt heel goed zowel voor het leren van de taal als voor de integratie. Daarnaast helpt dit de eenzaamheid waar mensen vaak in gevangen zitten te bestrijden.

In 2008 stelt de Utrechtse Heuvelrug Gemeente geld beschikbaar voor een sportprogramma voor vrouwen meteen verschillende culturele achtergrond. Het ROC komt in het nieuwe jaar met een bijzonder aanbod, zoals de cursus uitkomen met je inkomen. Er is ook een cursus ‘Op weg naar werk’, om mensen te leren hoe je zoveel mogelijk kans op een baan kunt maken.

Men kan ook voor hulp bij het Kringloopcentrum GoedZo! terecht. Een poosje geleden vroeg iemand aan de daklozenkrant verkoper bij de Super wat hij het meest nodig had. Het antwoord was: ,,Babykleertjes voor onze baby, want we hebben bijna niets.” Vanuit het Kringloopcentrum werden hij en zijn vrouw voorzien van de nodige kleertjes.

Sinds vier jaar is Elly van Tol aanspreekpunt voor Welzijn Zorg en Wonen in Amerongen. Zij is namens de Utrechtse Heuvelrug Gemeente verantwoordelijk voor het Informatiepunt. Vier jaar geleden begon ze spreekuur te houden in het Dorpshuis. Sinds enige tijd is het Informatiepunt in de Bibliotheek (Napoleonschuur, Burg. Jhr. H. v.d. Boschstraat 44 telefoon 4527490) gevestigd. De openingstijden zijn dinsdag en donderdag van 9.00 tot 12.00 uur.

Dorpsbewoners kunnen hier terecht voor vragen die met de WMO (Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning) te maken hebben. Elly zoekt samen met de hulpvrager naar passende oplossingen.. Moeten er formulieren worden ingevuld en weet u daar geen raad mee? Ga op dinsdagmorgen naar het Informatiepunt en u wordt geholpen. Het Informatiepunt is er voor iedereen en er worden geen kosten in rekening gebracht.

Nieuwjaarsreceptie

Op 5 januari is er een interculturele nieuwjaarsreceptie voor mensen die uit andere landen in Amerongen zijn komen wonen en hun begeleiders.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie vindt de overdracht van vluchtelingenwerk Wijk bij Duurstede naar de werkgroep Utrechtse Heuvelrug plaats. Belangstellenden zijn van harte welkom van 15.00 tot 17.00 uur in de grote zaal van het Zendings-Diaconessenhuis, Jan van Zutphenweg 4.

advertentie
advertentie