Vooral jongeren tekenen petitie Amnesty

13 december 2007 om 00:00 Nieuws

In Maarn is dat met de traditionele Fakkelwake in het centrum. Van 16.00 tot 18.30 uur, de tijd dat de forenzen uit diverse windstreken van en naar het station gaan, nemen de Amnesty leden hun posities in zowel links als rechts van de tunneltjes. Om het winkelende publiek niet te ontlopen is er ook een aanspreekpunt bij de Plus. Met de vroege schemer kunnen de brandende fakkels naast de actievlaggen niemand ontgaan. Vrijwel iedereen kijkt dan ook om.

MAARN – Tijdens de Dag voor de Mensenrechten op 10 december is het gebruikelijk dat Amnesty International in het hele land aandacht vraagt voor de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Iedere regionale werkgroep vult de viering van deze dag op eigen wijze in.

door Monique Jose Timmermans

Het is prima weer, maar toch… In het jachtige leven van vandaag de dag neemt slechts een enkeling de moeite om met een fakkel in de hand de groep te vergezellen en zo de actie kracht bij te zetten. Eén mevrouw is speciaal uit Leersum gekomen om met de fakkel te staan. Dit om aandacht te vragen voor de strijd tegen rechteloosheid op dezelfde manier als ze dat in haar vorige woonplaats gewend was te doen.

Petitie

Dankzij de onvermoeibare inspanningen van de Amnestyleden worden toch bijna alle passanten bij de tunneltjes in het Maarnse centrum aangesproken met de vraag om een petitie te tekenen. Er zijn landelijk circa zes schrijnende gevallen van schending van mensenrechten als voorbeeld gesteld. Voor Maarn is dit de Irakese Smar Saad Abdullah, maar met het oog op de Olympische Spelen in China wordt in andere regio’s bijvoorbeeld getekend voor een Chinees meisje.

Opvallend is dat het vooral de jongere mensen zijn die toch een moment stilstaan en de tijd nemen om hun handtekening op de petitielijst te zetten. Dit stemt de Amnestyleden gelukkig. Als het doel aanspreekt bij de jongeren onder ons geeft dat hoop voor de toekomst.

De viering op 10 december is een belangrijk moment om bij een groot publiek de aandacht te vestigen op de wereldwijde problematiek van schendingen van mensenrechten. De regionale werkgroepen doen dan allemaal wat. De rest van het jaar zijn er individuele acties.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie