Einde ‘breukgevoelige’ beuk nabij

6 december 2007 om 00:00 Nieuws

Hans Looman, die vanuit zijn woning aan de Plattenberg in Maarn-Zuid op de oude beuk kijkt, begrijpt niets van de beslissing van de gemeente. Hij stelt voorop dat hij geen deskundige is. ,,’Maar de beuk ziet er gezond uit, hij heeft een mooie kruin en stond afgelopen jaar ook weer mooi in het blad.’’

MAARN – Maarnaar Hans Looman doet een poging om een mooie, oude beuk tegenover huisnummer 24 aan de Plattenberg in Maarn te behouden. Hij tekende bezwaar aan tegen de kapvergunning die de gemeente onlangs verleende. Veel kans lijkt zijn bezwaar niet te maken, de gemeente noemt de beuk ‘breukgevoelig’ en acht het onverstandig de 90 jaar oude boom te behouden.

door Marja Eestermans

Hij wil het natuurlijk karakter van de Plattenberg en zijn omgeving behouden. ,,Dit deel van Maarn hoorde vroeger bij een van de landgoederen in de omgeving. Volgens mij is destijds alleen toestemming voor woningbouw verleend onder voorwaarde dat de natuur – waaronder veel eiken en beuken – bewaard zouden blijven. Deze beuk hoort bij een rij beuken, die het karakter bepalen van de straat.’’ Looman zocht steun bij Vereniging Maarn Maarsbergen Natuurlijk, die op dit moment onderzoekt wat er precies aan de hand is met de beuk. De gemeente heeft de ontvangst van het bezwaar bevestigd, maar heeft het nog niet officieel ontvankelijk verklaard.

Onderzoek

De gemeente Utrechtse Heuvelrug erkent dat niet is gekeken naar de natuurhistorische waarde van de boom. ,,Gelet op de leeftijd van de boom en de plek, kan worden verondersteld dat deze destijds is gespaard bij het aanleggen van de woningen aan de Plattenberg en hierdoor zowel qua grootte als leeftijd aanzien heeft gekregen. Maar doordat de boom als breukgevoelig uit het onderzoek is gekomen, is dit geen redenen om de boom te behouden’’, aldus een woordvoerder.

De gemeente baseert haar beslissing op een in opdracht uitgevoerd onderzoek en opgesteld rapport van BSIBomenservice B.V. Dit bracht aan het licht dat de boom ter hoogte van een holte op 3 meter onvoldoende restwanddikte heeft. ,,De kans op stambreuk is op dit moment groter dan normaal. Gezien de locatie naast een woning en doorgaande route is het onverstandig om de boom te behouden,’’, concludeert de gemeente. De beuk staat op gemeentegrond. Er wordt na de kap een nieuwe beuk teruggeplant.

advertentie
advertentie