Duurzaamheid kan je leren

Nieuws

Deze terugkommiddag stond in het teken van weerzien en vertellen over behaalde resultaten naar aanleiding van de cursus. Tijdens de cursus is vooral aandacht besteed aan klimaatneutraal ondernemen waarbij vooral gelet werd op het reduceren en compenseren van CO2 uitstoot. Voorbeelden hiervan waren onder andere het isoleren van een bedrijf, zuinige apparaten en groene stroom, een zuinige auto rijden en minder vliegen. Alle cursisten zijn ervan overtuigd dat er wat moest gebeuren aan de steeds groter wordende CO2 uitstoot en hebben dan ook in hun bedrijf gekeken naar mogelijkheden om dit te bereiken. Een aantal bedrijven heeft naar aanleiding van de cursus zijn inkoopprogramma aangepast waarbij meer gekeken wordt naar duurzame inkoop. Andere bedrijven kozen voor een betere isolatie en er was ook een voorbeeld van een bedrijf dat nu de energie met de buurman deelt. Dit laatste bedrijf gebruikt erg veel energie en de buurman stookt resthout op en dit levert warmte op die hij vervolgens doorlevert in ruil voor overtollig water. Een van de deelnemers aan de cursus was Ralph Klaare, directeur van Zonheuvel. ,,Het was een erg interessante cursus die volledig past binnen onze bedrijfscultuur. Ook de natuur in het algemeen spreekt ons erg aan,” zegt Klaare.

Cursisten planten een klimaatbosje DOORN - Gedurende vier dagen hebben 20 ondernemers uit de provincie Utrecht een cursus gevolgd over duurzaam ondernemen. Vrijdag was er in Hotel Conferentiecentrum Zonheuvel een terugkommiddag.

door Rob Verbraak

Na het uitwisselen van alle ervaringen gaf Sible Schone programmadirecteur van het Klimaatbureau een presentatie over klimaatneutraliteit en compensatie. Vervolgens was het woord aan gedeputeerde De Wilde van de provincie Utrecht, die nogmaals het belang van duurzaam ondernemen als inspiratiebron benadrukte. Aan het eind van deze leerzame middag trokken alle cursisten de meegebrachte laarzen aan en gezamenlijk werd er toen een klimaatbosje geplant voor het Maarten Maartenshuis op het terrein van hotel conferentiecentrum Zonheuvel. Klimaatbosjes staan symbool voor de aanpak van het klimaatprobleem, doelstelling is om in totaal 600 klimaatbosjes te planten. De afgelopen twee jaar zijn er inmiddels al in Nederland 400 bosjes geplant. De bosjes worden op een goed zichtbare plaats geplant, bestaan uit 3, 6 of 9 bomen en zijn geplant in driehoeksvorm en herkenbaar aan de speciale informatiepaal. Alle bomen zijn walnotenbomen en worden gemiddeld honderd jaar oud. Deze actie loopt nog tot maart 2008. Informatie is te vinden op www.klimaatbosje.nl.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Rood licht voor verhuizing Landelijke Eenheid 10 uur geleden
Afbeelding
Nieuwbouw Buntplein Maarn opgeleverd 17 uur geleden
Afbeelding
Zonnevelden Overberg nog steeds omstreden 29 nov, 16:37
PREMIUM
Afbeelding
College botst met provincie over windturbines 29 nov, 11:58
Afbeelding
CBS Coolsma heeft dankzij groep 7 nu een Voedselbosje op het plein 28 nov, 13:58
PREMIUM
Afbeelding
Praat mee over toekomst het Bosbad 28 nov, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
‘Volgend jaar ga ik voor de eerste plek op het WK’ 27 nov, 07:32