Veel animo voor porseleinschilderen

Nieuws

Specialiste in Painting&Porcelain, Marijke Frank, was altijd al bezig met handarbeid en tekenen. Twintig jaar terug zag zij in Spanje een volledig beschilderde, porseleinen toilet. Dat inspireerde haar iets te doen met doorgaans saaie, Nederlandse gebruiksvoorwerpen. Met serviesgoed, vazen en potten begon het. Na verwerving van het nodige vakmanschap, startten de eerste cursussen en workshops. Drie keer in de week kwamen tien tot vijftien mensen bijeen om snel en praktisch te leren schilderen op porselein (of aardewerk). Men kon eigen spulletjes meebrengen, of kiezen uit een grote collectie van P&P. Alle werkbenodigdheden verschaftte het atelier, zoals penselen, olie (als medium), grafietpapier, pigmentstoffen en meer. Een dag workshop was goed voor tastbaar resultaat. De gesprekken ontstonden vanzelf. Frank: ,,Sommigen beginnen aarzelend en wat onzeker, maar 80% komt later terug om bij te leren, of voor de plezierige ambiance. Een cursiste heeft thuis, met engelengeduld, een 36-delig miniatuurservies beschilderd en hier laten branden. Heel kunstig. We zijn er allemaal trots op.“

AMERONGEN - Atelier P&P heeft rond de kerstdagen acht extra workshops porselein-painting georganiseerd. Al zestien jaar heeft Marijke Frank in het ruime pand aan de Oversraat 41 vele pupillen bij cursussen en dagsessies begeleid. Vooral de manier waarop deelnemers al snel tot een resultaat kunnen komen, lijkt aan te spreken. De animo voor deze hobby is alleen maar toegenomen. Volle kasten en muren in Atelier P&P als bewijs.

door Manus van Gent

De grote verrassing van porselein-schilderen bleek steeds dat het snel geleerd kon worden en men meteen na het branden het complete resultaat kon zien. Dat leverde menig cadeautje of gebruiksvoorwerp op. Frank telde onder haar cursisten meerdere deelnemers die met regelmaat op herhaling kwamen. Uit bedrijfsleven en van grotere instellingen kwamen opdrachten voor objecten, voor teamworkshops en bedrijfsuitstapjes. Frank: ,,Het mooiste moment voor ons allemaal is wanneer de oven opengaat. Dan is het verzameld werk voltooid en genieten we van het definitieve, handmade porselein.”

Meer weten of meedoen? Kijk op www.atelierpenp.nl.

advertentie
advertentie
Afbeelding
25.000 jonge bomen voor het Lombokbos 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Burenkring in verzet tegen nieuwbouw Lomboklaan: ‘Schaamgroen neemt plaats in van buurtbosje’ 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Inloop Doorn al tien jaar een plek waar mensen zich thuis kunnen voelen’ 20 uur geleden
Afbeelding
De Buurtbus heeft een nieuwe vervoerder 8 dec, 15:49
Afbeelding
Stichting Sociaal Raadslieden: Voor gratis hulp bij geld en recht 8 dec, 11:32
Afbeelding
Automobilist over de kop tussen sloot en weiland 8 dec, 09:15
Afbeelding
Overval bij juwelier aan de Rijksstraatweg in Leersum UPDATE 8 dec, 08:54