Boete en voorwaardelijk werkstraf voor vernieling

Nieuws

OVERBERG/VEENENDAAL – “Een totale ravage”. Dat was volgens officier van justitie C. Nootenboom wat vorig jaar overbleef van een Overbergs chalet nadat een 21-jarige Veenendaler en zijn vrienden er tekeer waren gegaan. Een sportkantine in dezelfde plaats bleek hetzelfde lot beschoren.

De Utrechtse politierechter veroordeelde de Veenendaler dinsdag tot driehonderd euro boete en een voorwaardelijke werkstraf van veertig uur voor zijn aandeel in het vandalisme. Volgens de Veenendaler was hij vorige zomer wel een aantal keer met een groepje vrienden naar het bewuste chalet in Overberg geweest.

De eigenaar van het ding was voor langere tijd in het buitenland, zo bleek. In groepjes met wisselende samenstelling hadden een aantal jongeren verschillende bezoekjes aan het onderkomen gebracht. In september vorig jaar bleek echter dat er “helemaal niets” meer van het chalet over was, aldus officier Nootenboom.

Niet alleen bleek de inboedel vernield, er waren ook gaten getrapt in de muren, ramen waren verbrijzeld en de muren waren besmeurd met verf. De Veenendaler was naar eigen zeggen wel bij de vernielingen aanwezig geweest, maar zou niets hebben gedaan.

Hetzelfde gold voor de puinhoop die hetzelfde clubje had aangericht in een Overbergse kantine. Ook hier zou de Veenendaler zich afzijdig hebben gehouden van de vernielingen. Maar de rechter wees er op dat verschillende andere groepsleden hadden gezegd dat de verdachte wel degelijk zijn steentje had bijgedragen.

De rechter hield er wel rekening mee dat de Veenendaler volgens dezelfde verklaringen niet een van de leiders van het groepje was geweest. Die zijn inmiddels al veroordeeld tot werkstraffen, bleek dinsdag. De officier had tachtig uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk tegen de Veenendaler geëist.

De rechter hield bij haar vonnis echter rekening met de ouderdom van de zaak en met het relatief geringe aandeel van de verdachte.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Wethouder Gerrit Boonzaaijer reikt vrijwilligersprijzen uit 9 uur geleden
Afbeelding
Theater in De Binder over kiezen opleiding 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Vrijwilligers zetten zich in voor de Kolken: uniek leefgebied kamsalamander 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woningbouw achter de Lomboklaan op komst 25 nov, 15:41
Afbeelding
Geijtenbeek én Boers groeit gestaag 25 nov, 15:02
Afbeelding
Tieners beroofd en geslagen in Maarn; politie zoekt getuigen 25 nov, 12:20
PREMIUM
Afbeelding
Boek Broekbergen gepresenteerd: Eerste exemplaar voor huidige eigenaren 25 nov, 07:32